Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoční předpověď: Počasí probudilo klíšťata, experti mluví o velkém riziku

Sezóna klíšťat se blíží. Jak se bránit?
Sezóna klíšťat se blíží. Jak se bránit?
Foto: Pixabay

Zima je definitivně za námi. Znamená to mimo jiné, že se probudila klíšťata, která budou v příštích dnech velmi aktivní. Vyplývá to z předpovědi aktivity klíšťat, kterou společně se Státním zdravotním ústavem vydává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V sobotu a v neděli byla aktivita klíšťat na 7. stupni, v pondělí dokonce bude na 8. stupni z desetistupňové škály. Sedmý a osmý stupeň aktivity klíšťat označují experti za velké riziko. Meteorologové doporučují použití repelentu.

Lidé by si neměli sesedat a nelehat v porostech, ne měli by vstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Doporučují si také po příchodu domů zkontrolovat tělo a případných klíšťat se zbavit.

Na klíšťata nejčastěji narazíte v listnatých a smíšených lesích a porostech křovin a na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu.

Kromě toho by měli být kvůli počasí na pozoru také alergici. Co se pylových alergenů týče, doznívá v nižších polohách sezona břízy, jasanu a vrby, ale pylu bude ve vzduchu stále dost, varují meteorologové z Meteopressu. Postupně navíc začínají kvést duby, buky a platany, takže léky na alergii radši mějte vždy u sebe.

Jaké počasí je pro alergiky nejhorší?

Vítr

Vítr zvyšuje koncentraci pylových zrn ve vzduchu a může je odnášet až na vzdálenosti několika kilometrů. Pokud máte alergii na pyl, zavírejte okna a je-li to možné, během větrných dní nevycházejte ven.

Déšť, vysoká vlhkost

Déšť a vlhkost váže pylová zrna na částice vody a snáší je dolů k zemi. Těsně po dešti je vzduch téměř bez alergenů. Na druhou stranu, vysoká vlhkost vzduchu, například před bouřkou, může způsobovat  zhoršení podmínek pro alergiky. Dochází totiž k praskání pylových zrn a tím k vypouštění alergenů do vzduchu. Ve vlhku se velice dobře daří plísním a roztočům.

Vysoká teplota

Za horkých letních dnů bývá nejvíce znečištěný vzduch. Vysoké koncentrace ozonu a smogu jsou dalším spouštěčem alergií. Pylová zrna se velice dobře vážou na uhlíkové zplodiny a tím se zvyšuje koncentrace alergenů ve vzduchu.

Témata:  počasí klíšťata alergie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy