reklama

Studená fronta začne republiku přecházet v pátek, kdy od západu dorazí studený a vlhký vzduch. "V důsledku přetrvávajícího suchého a teplého počasí bude v příštích dnech pokračovat vysoké nebezpečí vzniku požárů. V Čechách v souvislosti se srážkami a ochlazením je platnost nebezpečí vzniku požárů do noci na sobotu," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze.

Lidé by i v následujících dnech, kdy platí výstraha před požáry, neměli rozdělávat oheň v lesích a parcích, vypalovat trávu ani odhazovat nedopalky, používat v přírodě přenosné vařiče nebo grily na dřevěné uhlí.

Nejvíce ohňů se v Česku tradičně rozhoří poslední dubnový den při takzvaném pálení čarodějnic. Vzhledem k víkendovému ochlazení a dešti by hasiči mohli mít méně práce než před rokem, kdy vpředvečer prvního máje panovalo v republice sucho, teplo a ještě foukal silný vítr. Požárů bylo tehdy třikrát víc než v jiné dny. V Praze platil zákaz rozdělávání ohňů, který se dotkl velkých organizovaných akcí pálení čarodějnic i domácích táboráků.