reklama

V pátek Fani zasáhl východoindický stát Urísa, kde bylo s předstihem evakuováno milion lidí. Bez toho by podle Reuters byl počet obětí mnohem vyšší. Velkou škodu zaznamenalo pobřežní město Púrí, které leželo na přímé trase cyklonu. Zůstaly tam povalené sloupy vedení i vyvrácené stromy. Město je plné zlámaných větví, rozbitého skla a odpadků.

Záchranáři se snaží zprůjezdnit silnice. V Púrí přišlo o život 21 lidí a dalších asi 300 jich bylo zraněno, sdělil zástupce tamních zdravotníků. Dalších 12 mrtvých je hlášeno z jiných částí Urísy.

Indická meteorologická služba dnes oznámila, že bouře, která se posouvala přes indický stát Bangla do Bangladéše, slábne a v příštích 24 hodinách zanikne.

Cyklon Fani podle předběžných odhadů napáchal na energetické infrastruktuře škody za více než 12 miliard rupií (čtyři miliardy Kč). Úřady se snaží obnovit dodávku proudu pro pohotovostní služby. Do záchranných prací je zapojeno zhruba 60.000 lidí, kteří občany informují z megafonů a také prostřednictvím textových zpráv.

zdroj: YouTube

Období tropických bouří v této části Asie může trvat od dubna do prosince. V roce 1999 pobřeží indického státu Urísa zasáhl zvlášť silný cyklon, při kterém přišlo o život kolem 10.000 lidí. Fani byl z těch, jež zaznamenali v tomto indickém státě nejsilnější za 43 let.

V Bangladéši Fani zničil přes 1000 domů a mnoho vesnic je zatopeno. Hlášeno je pět mrtvých a přes 60 zraněných. Síla vichru tam postupně zeslábla na 70 kilometrů za hodinu.