reklama

Po příjemném víkendu s teplotami přes dvacet stupňů nás čeká další ochlazení. Teploty klesnou už v úterý a do konce týdne se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C.

Aby toho nebylo málo, přidá se déšť a bouřky. "V noci na úterý a v úterý přes den se v oblasti jižních Čech, Českomoravské vrchoviny, východních a severovýchodních Čech a Jeseníků vyskytnou vydatné srážky, místy naprší 30 až 60 mm, v Jeseníkách, Krkonoších a na Šumavě výjimečně kolem 70 mm. Déšť bude slábnout během úterního večera, v jižních Čechách až ve středu ráno," uvedli meteorologové.

Výstraha před deštěm platí od dnešní 22. hodiny do středeční 5. hodiny ranní. Vydatně má pršet v Pardubickém kraji, na většině Vysočiny a v Královéhradeckém kraji, a také v části Libereckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Od úterního poledne dále platí až do středy povodňová aktivita pro celý Královéhradecký kraj a pro okresy Kutná Hora, Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Jablonec nad Nisou, Semily, Havlíčkův Brod, Jeseník, Šumperk a Bruntál. 

Nejhorší situace bude v okrese Chrudim. Vysoký stupeň nebezpečí tu platí od úterního poledne na následujících 24 hodin. Podle meteorologů hrozí vyhlášení prvního až druhého stupně povodňové aktivity.