Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí | Meteorologové varují: Tropy doprovodí silné bouřky, přívalový déšť a kroupy!

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Začíná nový týden, který čeká tropické počasí. Meteorologové vyhlásili výstrahu před silnými bouřkami, které by měly zasáhnout severozápad republiky už dnes kolem šesté, výstraha je platná až do noci na úterý.

Teploty by měly v následujících dnech přesahovat tropickou třicítku, prosluněné dny budou ale provázet silné bouřky. Výstraha před silnými bouřkami je platná od 18:00 do středy 3:00 a byla vyhlášena pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Středočeský kraj a Prahu. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před silnými bouřkami, které mohou doprovázet přívalové deště s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupy a také velmi silný vítr, který by v nárazech mohl dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

V pondělí by podle ČHMU mělo být většinou polojasno, odpoledne a večer se zatáhne v západní polovině Čech, kdy se budou objevovat silné bouřky. Teploty přes den vystoupají k 28 až 32 °C, na západě bude kolem 27 °C.

Jasná až polojasná obloha by měla vydržet i přes úterý. Při přechodné oblačnosti se mohou místy objevovat přeháňky nebo bouřky, na západě by mohly být opět velmi silné. Teplota vystoupá k 29 až 33 °C.

I ve středu by mělo být převážně jasno až polojasno, odpoledne a večer se mohou místy objevovat přeháňky nebo bouřky. Teploty vystoupají k 28 až 32 °C. Vítr bude v bouřkách přechodně zesilovat.

Ve čtvrtek budou podle ČHMÚ silné bouřky trápit zejména Moravu a Slezsko, jinde by se měly objevovat ojediněle. Teplota v Čechách klesne k 24 až 28 °C, na Moravě a ve Slezsku bude stále kolem 28 až 32 °C.

I v pátek bude převážně jasno až polojasno, bouřky a přeháňky se budou ojediněle objevovat na východě. Teploty pes den vystoupají k 27 až 31 °C.

O víkendu nás čeká podle ČHMÚ 30 až 34 °C, následně by ale měla od západu přibývat oblačnost, teploty poklesnou do pondělí k 22 až 26 °C.

Témata:  počasí bouřky kroupy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy