Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřlivé počasí zanechalo v ČR zkázu: Popadané stromy, havárie vlaku, uvízlé auto

Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hasiči v Libereckém kraji v souvislosti s noční bouřkou likvidovali popadané stromy na více než 40 místech. Ve Frýdlantském výběžku na Liberecku do jednoho narazil vlak, nikomu se nic nestalo. ČTK to dnes řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

"Vlak do stromu narazil ve 4:30 ve Višňové, v osadě Filipovka. Bylo to bez zranění," řekla mluvčí. Popadané stromy omezily provoz i na dalších železničních tratích. Vlaky ráno nejezdily mezi Jestřebí a Doksy, Českou Lípou a Stružnicí či mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku.

Bouřka zasáhla Liberecký kraj jen z části. "Na Jablonecku, Semilsku i v okolí Turnova jsme neměli žádné výjezdy," uvedla Štrauchová. Naopak hasiči se takřka nezastavili ve Frýdlantském výběžku, v Hrádku nad Nisou a okolí či části Českolipska. Několik stromů spadlo i na zaparkovaná auta. Jeden takový výjezd měli hasiči ve Višňové a další v nedalekých Černousích ve Frýdlantském výběžku. Popadané stromy odstraňovali hasiči i ze silnic, několik jich spadlo například na silnici první třídy 9 na Českolipsku.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v noci v kraji nejvydatněji pršelo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, za bouřky kolem 1:00 tam napršelo přes 20 litrů na metr čtvrteční.

Hasiči kvůli večerní bouřce v pondělí zasahovali v Karlovarském kraji u 24 událostí. Většinou odčerpali vodu ze sklepů, jinak vyjížděli ke spadlým stromům a v jednom případě uklidili také následky sesuvu půdy a kamení na vozovku. Všechny události se obešly bez zranění.

"Z 24 událostí na území kraje se v 19 případech jednalo o čerpání vody ze sklepů a jiných prostorů," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Karlovarský kraj zasáhla v pondělí večer krátká, ale silná bouřka. V některých oblastech zaznamenali lidé na fotografiích kroupy až o průměru padesátikoruny. Například v Sokolově kroupy poničily řadě lidí kapoty zaparkovaných aut, v Lomnici na Sokolovsku dokázaly rozbít střešní okna.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjeli v noci v souvislosti s bouřkami v 59 případech. Odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu. Vytáhnout museli i auto uvízlé v laguně za nádražím v Děčíně, v Lhotě nad Pannou na Ústecku spadla lípa na dům. V tiskové zprávě o tom informoval krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

K popadaným stromům vyjeli hasiči v kraji ve 44 případech, vodu museli čerpat v dalších 15. "Stromy byly popadané převážně na silnice a cesty, v několika případech na telefonní či elektrické vedení a železniční trať," uvedl Marvan. V Nebočadech a v Boleticích nad Labem spadl strom na zaparkované osobní auto.

Nejčastěji hasiči zasahovali na Děčínsku, odstranit museli 32 spadlých stromů a voda natekla v Děčíně do sklepa, pod viadukt a za nádražím. Za bouřky v Děčíně podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu napršelo skoro 30 litrů na metr čtvereční. Největší úhrn srážek zaznamenala v noci stanice meteorologů v Žatci, skoro 45 milimetrů.

Nejčastěji v kraji odčerpávali hasiči vodu na Mostecku, vyjeli kvůli tomu desetkrát. Zasahovali pod viaduktem v Třebušicích, v Podkrušnohorské ulici a před muzeem v Litvínově nebo čerpali vodu ze sklepů v ulicích Budovatelů, S. K. Neumana a Mikoláše Alše v Mostě. Ve dvou případech čerpali vodu také v Ústí nad Labem - ze sklepa v Neštěmicích a z podchodu na Střekově.

Témata:  bouřky Liberecký kraj Karlovarský kraj Ústecký kraj počasí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy