Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhly silné bouřky, kroupy jako pinpongové míčky. Škody za desítky milionů Kč

Velké kroupy
Velké kroupy
Foto: Pixabay

Stovky škod za několik desítek milionů Kč zaznamenaly tuzemské pojišťovny po bouřkách, přívalových deštích a kroupách, které zasáhly v pondělí večer především západ republiky. Jde zejména o poškozené střechy a fasády, ale i okna automobilů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Kooperativa z pondělních bouřek zatím registruje 180 škod za celkem šest milionů Kč. Na nemovitostech a domácnostech je to 100 škod za tři miliony Kč, u pojištění vozidel pak 80 škod také za tři miliony Kč. Jde zejména o škody způsobené kroupami, další pak způsobily záplavy nebo úder blesku. Většina případů je ze Západočeského kraje, několik z Ústeckého a Libereckého kraje, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Na Allianz se do dnešního poledne obrátilo kolem 40 majitelů vozidel a domů ze Sokolovska. Nejčastěji kvůli krupobití, které jim rozbilo okna u aut, střešní okna na domech a také poškodilo střechy. "Už teď odhadujeme škodu na zhruba milion korun," upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Při podobných škodách je podle něj velmi důležité, aby lidé, kterým kroupy rozbily střešní okna nebo střechu, tuto škodu nafotili a co nejdříve provizorně přikryli. V každých pojistných podmínkách je totiž docela logická věta o tom, že klient musí zabránit následným škodám, podotkl.

Jako vždy první den po kalamitě klienti teprve začínají škody oznamovat a na bližší informace a odhady je zatím příliš brzy, doplnila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. Aktuálně pojišťovna eviduje na 25 škod za celkem 1,5 milionu Kč, převážně z příčin vichřice a krupobití. Klienti hlásí poškozené střešní krytiny s následným zatečením, poškozené fasády a střešní krytiny, poznamenala.

"Kvůli bouřkovému počasí, které v posledních dnech řádí nad našim územím, máme nahlášeno zhruba 700 škod za přibližně dvacet milionů korun," řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíc škod má zatím nahlášeno ze Středočeského a Jihočeského kraje. Škody z pondělní bouřky klienti podle ní teprve hlásí.

Intenzivní bouřky s přívalovým deštěm a kroupami se západními a severními Čechami prohnaly během pondělního večera a noci na dnešek, hasiči zasahovali u desítek událostí, hlavně odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu. Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem mohou dnes odpoledne a znovu ve středu zasáhnout nejen severozápad republiky, ale podle aktuální výstrahy meteorologů také Prahu a střední Čechy. V ostatních regionech se čekají také bouřky, ale méně intenzivní a nebezpečné.

Témata:  počasí bouřky kroupy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy