Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ničivé bouře se prohnaly Evropou, Německo hlásí na 20 zraněných

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bouře, které se ve středu večer přehnaly nad severovýchodem Německa, si vyžádaly dvě desítky zraněných. Na svatbě v Blankensee poblíž Neubrandenburgu ulomená větev vážně poranila sedm lidí. V Oranienburgu nedaleko Berlína zranila padající koruna stromu 11 lidí, informovala dnes agentura DPA. V Berlíně byly problémy v dopravě. S důsledky bouřek se potýkalo také Polsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko.

Na svatebčany v Blankensee podle policie ve středu večer spadla větev stromu z výšky kolem čtyř metrů v důsledku nárazu větru. Vážně zraněni byli tři ženy a čtyři muži. Další muž byl poraněn lehce. Dohromady se oslav v centru obce účastnila přibližně stovka lidí.

Jedenáct osob bylo zraněno na jiné oslavě ve městě Oranienburg severně od Berlína, když na ně ve středu večer spadla ulomená koruna stromu. Podle hasičů byl i v tomto případě příčinou neštěstí nárazový vítr. Neupřesněné oslavy se podle DPA účastnilo kolem 170 lidí. Zranění jsou podle prvních informací převážně lehká.

Na berlínském hlavním nádraží ve středu večer kvůli technické poruše způsobené bouřkou dvě hodiny nejezdily dálkové vlaky. Na některých místech popadaly na koleje příměstské dráhy S-Bahn stromy, a tak dnes ještě nejezdí všechny linky jako obvykle. Nárazy větru dosahovaly rychlosti 109 kilometrů za hodinu. V německém hlavním městě hasiči měli 320 výjezdů.

Podle internetového portálu wetter.de se dnes na východě Německa, který středeční bouřky zasáhly nejsilněji, další extrémy počasí nečekají.

Silný vítr lámal stromy a na několika místech poničil střechy také na severozápadě Polska, hasiči zasahovali u téměř 150 případů. Nemají ale informace o tom, že by někdo utrpěl zranění, uvedla dnes na svých internetových stránkách zpravodajská televize TVN24.

V rakouské spolkové zemi Tyrolsko do horské řeky Ötztaler Ache, přítoku Innu, spadl cyklista. Rozbouřené vody ho podle agentury APA ihned odnesly pryč.

Na letišti v dánské metropoli Kodani zasáhl během bouřky jednoho ze zaměstnanců blesk. Osmapadesátiletý muž byl urychleně převezen do nemocnice, podle lékařů ale není ohrožen na životě.

Blesky doprovázející bouřky ve Švédsku způsobily na jihu země několik požárů. Při jednom z požárů, který vzplál poblíž města Uppsala asi 70 kilometrů severně od Stockholmu, uhořelo ve stáji pět koní, napal švédský list Aftonbladet.

Němečtí Zelení v souvislosti s ničivými následky bouřek z posledních dnů požadují, aby byla do budoucna zlepšena ochrana obyvatelstva, napsala agentura DPA. Netvrdí sice, že každá bouřka je následkem změn klimatu, ale je podle nich nesporné, že rostoucí teploty s sebou častěji přinesou extrémní jevy v počasí. Chtějí, aby vznikly lokální plány, které by jednotlivým obcím pomohly připravit se na nebezpečí záplav nebo požárů nebo se vyrovnávat například s extrémními vedry ve městech.

Témata:  počasí bouřky Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy