reklama

Bouřky se Jihomoravským krajem přehnaly večer, 46 událostí hasiči evidují od čtvrtečních 18:00 do dnešní 1:30. Ve 33 případech čerpali vodu především ze zatopených sklepů. Celkem 41 událostí řešili hasiči na Vyškovsku. Z toho přes polovinu evidovali v Ivanovicích na Hané a tamní části Chvalkovice, kde se v noci vylil potok a voda zaplavila desítky domů.

"Převážně se jednalo o sklepní prostory, ale v několika případech byly zasaženy i bytové části domů. Hasiči evakuovali jednoho imobilního občana a jednu seniorku. Provizorní nocleh jim zajistil obecní úřad," uvedl Mikoška. Silný vítr také v Ivanovicích na Hané uvolnil část plechové střechy rodinného domu. Hasiči střechu zajistili a překryli plachtou.

"Během chvilky spadlo 130 milimetrů srážek, podepsalo se to v Ivanovicích i Chvalkovicích, tam asi více, vylilo se to směrem do vesnice. Lidi to tady mají zaskládané pytli. Ve Chvalkovicích to bylo minimálně 20 zatopených objektů, v Ivanovicích se čerpala voda například ze sklepů z bytovek," řekl ČTK starosta Ivanovic na Hané Vlastislav Drobílek. Kolem 19:45 podle něj padaly i kroupy velikosti pingpongového míčku.

"Ráno jsem viděl rozbitá okna na automobilech, střešní okna, skleníky a tak dále," řekl starosta. Škody ve městě teprve sčítají, místní město uklízejí i za pomoci hasičů.

Hasiči ve Zlínském kraji zasahovali od čtvrtečního večera do dnešního rána kvůli následkům bouřky u 31 událostí. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. "První událost zaznamenalo operační středisko hasičů již v 19:43, kdy vyslalo jednotku k odstranění popadaných stromů na komunikaci do Morkovic-Slížan. V rozmezí několika minut pak následovaly další a další události, a jednotky na Kroměřížsku vyjížděly řešit zatopené sklepy a nebezpečné stromy," uvedl Řezníček.

Později se bouřka přesunula také na Vsetínsko. Do 23:00 zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči v kraji u 29 událostí, z toho v 15 případech čerpali vodu ze zatopených prostor, ve 14 případech odstraňovali stromy. Později se situace zklidnila, do ráda byly už jen dva výjezdy, v jednom případě šlo o strom na Vsetínsku a ve druhém o zaplavenou komunikaci na Kroměřížsku.

Až do dnešního rána čerpali hasiči vodu na řadě míst v obcích v Olomouckém kraji, kudy se ve čtvrtek prohnaly silné bouřky. Hasiči mají na kontě více jak 140 výjezdů, řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

"Evidujeme 22 situací, u kterých pomáhají i nadále hasiči. Naše pomoc je soustředěna na Šumpersku, a to Dolní Studénky, Nový Malín, Sudkov, Hrabišín, Lesnice a Šumperk. V Lesnici se čeká na příjezd geologa, který by měl rozhodnout o následujícím postupu po uvolnění svahu. I nadále platí, že do rodinného domku se nemohou jeho obyvatele vrátit," uvedl mluvčí hasičů.

Podobná situace se řeší na Prostějovsku, i tady hasiči od rána na několika místech odčerpávají vodu ze zaplavených domácností a sklepů. Na několika místech odstraňují naplaveniny a bahno. "Nejvíce postižené oblasti, a to Němčice nad Hanou, Tvorovice, Dřevnovice a Nezamyslice budou v následujících hodinách i nadále potřebovat pomoc desítek hasičů," doplnil Hošák.

Podle starosty Němčic nad Hanou Jana Vrány se potok už vrátil zpět do koryta. "Ve čtvrtek to bylo kritické, během deseti minut byl ze suchého toku třetí povodňový stav, vyletělo to přes metr. Spadlo tady zhruba 80 milimetrů srážek. Povodňová komise přistoupila k prokopnutí hráze do místního rybníka, abychom toku odlehčili," řekl dnes ČTK starosta. Uvedl, že to postihlo tři ulice Němčic, tedy zhruba 30 rodinných domů, kde se voda dostala do hospodářských budov i obytných prostor. Podle starosty se dnes na postižených místech především čerpá voda, vyčerpat se musejí i zaplavené studny. V obci je také velké množství bahna splaveného z polí.

Bouřky zasáhly Olomoucký kraj od 18:00 a postupně procházely téměř celým územím. Nejprve zasáhly Šumpersko. Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfuzní stanice. V Sudkově zase voda zaplavila místní kostel. Poté se bouřky přemístily na Prostějovsko, kde hasiči převážně čerpali vodu ze sklepů, budovali provizorní hráze a dováželi pytle s pískem. Problémy se vyskytly i na železnici, hasiči odstraňovali stromy a odčerpávali zatopené podjezdy. Zhruba dvě desítky výjezdů zaznamenali hasiči na Přerovsku, nejvíc v Kojetíně a okolí.

Odčerpáváním vody, odstraňováním bahna a popadaných stromů se museli dnes v noci zabývat hasiči na Vysočině po nočních bouřkách. Měli asi 30 výjezdů.

V Polné měli hasiči přes deset výjezdů. Voda podle starosty Jindřicha Skočdopole (nestraník) poničila místní komunikace i kanalizaci. Škodila i u rodinných domů. Následky nočních dešťů uklízí přes 20 zaměstnanců technických služeb. "Vzalo to asfalty, kanály, spadlo několik stromů, bylo zatopeno několik domů, i když ne drasticky. Na to, že byla bouřka někdy v noci, tak ještě teď se někde valí voda po silnicích," řekl dnes dopoledne ČTK starosta. Škody obec dokumentuje a bude je uplatňovat u pojišťovny. Pro postižené domácnosti zajišťuje přes hasiče možnost zapůjčení vysoušečů. "Škody budou určitě statisícové, ne-li větší, někde na silnici vůbec asfalt nezůstal, v jedné části se dostal lidem do zahrady a rozbil plot okolo ní," řekl starosta. Nejvážnější podle něho byla situace v ulici Pod Kalvárií.

V Humpolci na Pelhřimovsku napršelo podle informací na webu Povodí Vltavy zhruba hodinu po půlnoci přes 25 litrů na čtvereční metr. Podle Jiřího Fialy, tajemníka městského úřadu se voda dostala do několika sklepů a do přízemních bytů v nejníže položeném sídlišti Na Rybníčku. Poničila i chodníky a v nedávno otevřeném parku Stromovka vyplavila čerstvě vysazené rostliny. "To jsou ale jen drobnosti, oproti tomu, co musí řešil ti, kteří mají vyplavené byty," řekl Fiala. Technické služby města už jim přistavily kontejnery na poničené vybavení bytů. Pracují také na čištění komunikací.

Kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení způsobené bouřkou byla ráno v provozu mezi obcí Pohled a Žďárem nad Sázavou jen jedna ze dvou traťových kolejí. Vlaky nabíraly zpoždění. Provoz se podařilo dopoledne obnovit.