reklama

Mezi oběťmi extrémně horkého počasí jsou podle indických médií i čtyři hinduističtí poutníci ve věku 69 až 81 let, kteří zemřeli v úterý v přeplněném vagonu bez klimatizace, když se vraceli vlakem z posvátného města Váránasí na severu země do jižního státu Kérala.

Jeden pasažér z vlaku byl rovněž hospitalizován v kritickém stavu. Mnoho chudších Indů si nemůže dovolit cestovat v klimatizovaných vagonech, které jsou podstatně dražší, uvedl deník The Independent.

Stávající vlna veder si vynutila také uzavření řady škol a univerzit. Úřady opakovaně vyzvaly občany, aby se během dne, pokud možno, zdržovali uvnitř budov. V rozpálených městech se úřady snaží snižovat teplotu kropením ulic.

Experti na klimatické změny podle agentury Reuters zdůrazňují, že indická města musejí urychleně zavést opatření s cílem minimalizovat počet úmrtí a onemocnění způsobených stoupajícími teplotami.

Jejich součástí by mělo být mimo jiné varování občanů prostřednictvím sms, zřízení ochlazovacích stanic a kontroly nejzranitelnějších skupin obyvatel, jako jsou bezdomovci a lidé z chudinských čtvrtí.

Květen a červen jsou obvykle nejteplejšími indickými měsíci, kdy teploty pravidelně přesahují 40 stupňů Celsia, než zemi ochladí monzunové deště.