Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silné bouřky udeřily v Česku, meteorologové zpřísnili výstrahu

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Počasí zlobí Čechy! Popadané stromy, bahno v ulicích, zatopené domy i sklepy. Lidé se nestihli vzpamatovat z úderu silných bouří, které se ve středu přehnaly přes Českou republiku, a už musí čelit dalším. Ty se mají podle výstrahy objevovat až do noci na pátek.

Po třetí hodině odpoledne navíc Český hydrometeorologický ústav výstrahu zpřísnil, na stanici Pohorská ves totiž spadlo během půl hodiny 50 milimetrů srážek. V Beskydech zasáhl blesk skupinu turistů, utrpěli popáleniny prvního a druhého stupně. Problémy s odbavením letů mělo i Letiště Václava Havla.

Lidé se ve středu vypořádávali s následky středečních bouří, už ve čtvrtek dostaly další úder. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu by se silné bouřky doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem mohly objevovat do pátku do 3:00.

Výstraha je vyhlášena pro Prahu, části Středočeského kraje (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeský, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Po třetí hodině odpoledne navíc meteorologové výstrahu zpřísnili, na jihu Čech totiž spadlo extrémní množství srážek. "V ORP Kaplice se vyskytuje velmi silná bouřka s přívalovými srážkami, na stanici Pohorská Ves bylo naměřeno 50 mm za 30 minut. Bouřka postupuje velmi pomalu a pravděpodobně zasáhne i ORP Trhové Sviny. V důsledku těchto srážek dojde k výraznějšímu vzestupu hladiny říčky Černé," upozorňuje ČHMÚ.

 

Facebooková stránka Centaureax večer přinesla informaci o problémech s odbavením letů na pražském Letišti Václava Havla. Důvodem byly nepříznivé povětrnostní podmínky, díky kterým byly v čase 22.15 - 22.40 pozastaveny všechny odlety a přistávající letadla byla nucena zůstat ve vzduchu a čekat, než se přes letiště přehnalo silné bouřkové pásmo. "Kvůli nedostatku paliva na delší kroužení musela některá letadla divertovat na okolní letiště (např. ČSA z Birminghamu a Milána, easyJet z Londýna Gatwicku, UPS z Budapešti)," uvedl na své facebookové stránce Centaureax.

Pro části Jihočeského kraje (Kaplice, Trhové Sviny) byla proto zpřísněna výstraha před bouřkami, do 18:30 platí vysoký stupeň nebezpečí, následně se výstraha vrátí k nižšímu stupni.

Vysoký stupeň nebezpečí byl následně vyhlášen také pro Olomoucký kraj a části Moravskoslezského kraje (Bruntál, Krnov, Rýmařov), výstraha platí do 21:00, následně se opět zmírní na nízký stupeň nebezpečí.

Kvůli ohromnému množství srážek rychle vystoupala hladina toku Blata, druhý stupeň povodňové aktivity byl dosažen na stanici Klopotovice krátce před třetí hodinou.

Ve čtvrtek odpoledne pak záchranáři vyjížděli do Beskyd, kde blesk zasáhl skupinu turistů. Celkem bylo ošetřeno pět osob, všichni byli převezeni do nemocnice.

Už středeční bouřky způsobily zejména na východě citelné škody. Kromě krup způsobil velké problémy přívalový déšť, voda se valila po silnicích a ulicích, z polí s sebou táhla ohromné množství bahna, štěrku a naplavenin.

"Včera odpoledne a večer se vyskytly silné bouřky na Českomoravské vrchovině a na Olomoucku. U Mohelnice napršelo 67 mm deště, v Náměšti nad Oslavou spadlo 59 mm deště, v Sedleci 52 mm. Vyskytlo se i krupobití," shrnul Český hydrometeorologický ústav.

Například olomoučtí hasiči vyjeli ke 49 případům spojeným s bouřkami. Nejvíce žádostí na tísňovou linku putovalo v podobě pomoci s čerpáním vody u domů a sklepů. "Na většině míst budou dobrovolné jednotky i dnes pomáhat v odstraňování následků s nadějí nenaplnění prognózy dalších bouřek a srážek podobného typu, ty jsou pro Olomoucký kraj opět očekávány v odpoledních hodinách," sdělil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Bouřky by se měly objevovat i v pátek, už by naštěstí neměly dosahovat takové síly, o víkendu se pak podle meteorologů objeví jen výjimečně. Navíc nás také čeká zmírnění odpoledních teplot, ty by se měly držet kolem 25 °C, nad třicítku začnou vystupovat od úterý příštího týdne.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy