Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výheň se vrací. Teploty budou supertropické, varují meteorologové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Českou republiku v neděli opět zasáhnou velká vedra. Odpolední teploty vystoupají až na 35 stupňů Celsia, v Čechách může být místy i 37 stupňů. Výstraha platí v celé zemi od nedělního poledne. Teplo bude i v pondělí. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Tlaková výše ustoupí ze střední Evropy k jihovýchodu. Po její zadní straně k nám bude proudit v neděli a zpočátku i pondělí velmi teplý vzduch od jihu až jihozápadu," uvedli meteorologové.

V Praze, ve středních a jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji a v částech Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje je výstraha dokonce s vysokým stupněm nebezpečí.

Vedro může znamenat velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více pít zejména neslazené nealkoholické nápoje. Je vhodné také omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a nenechávat děti a zvířata v zaparkovaných autech.

Meteorologové varují, že vlivem velkého tepla mohou být poškozeny například koleje, což může způsobit problémy v dopravě.

Velká vedra zasáhla Česko už v týdnu, středa byla zatím nejteplejším dnem roku. Padl také nový rekord pro měsíc červen, když v Doksanech na Litoměřicku naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní maxima pro 26. červen padla na více než 90 procentech stanic, které zaznamenávají teplotu alespoň tři desetiletí.

Témata:  počasí léto EuroZprávy.cz koupání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy