Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražedné počasí dál sužuje Evropu: Počet obětí stoupá, zuří lesní požáry

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Část Evropy dál zápasí s vysokými teplotami, kvůli snaze klimatizovat a s tím spojené vyšší poptávce po energii se objevují i sporadické výpadky elektřiny. Na jihu Francie pak hasiči likvidovali asi 60 požárů, uvedla dnes agentura AFP o bilanci v departementu Gard. V pátek v této oblasti padl rovněž absolutní teplotní rekord pro Francii, když v obci Gallargues-le-Montueux naměřili 45,9 stupně Celsia. Na neděli meteorologové ve Francii předpovídají ochlazení, někde až o deset stupňů.

Vysoké teploty, vítr a extrémní sucho přispěly na jihu Francie ke vzniku požárů, kvůli nimž muselo být zmobilizováno 710 hasičů. Přes noc bylo v terénu také zhruba 180 záchranářských vozidel. I v noci se přitom teplota pohybovala kolem 30 stupňů. Požáry na jihu Francie zničily 11 domů a spálily na 620 hektarů porostu.

Ještě dnes ráno některé požáry nebyly pod kontrolou, zejména v obcích Garons a Saint-Gilles. Požáry zničily také čtyři kůlny, čtyři mobilní domy a zabily čtyři koně.

Hasičům z departementu Gard se s pomocí kolegů ze sousedních departementů podařilo "uchránit stovky lidských životů a obydlí", uvedli dnes hasiči. Lehce zraněn byl podle nich jeden obyvatel a 11 hasičů.

V pátek byl v kantonu Quissac zatčen muž podezřelý v souvislosti s jedním z požárů. Nakonec byl hospitalizován, vazba kvůli jeho duševnímu stavu nepřicházela v úvahu.

Agentura AFP uvedla, že vlna veder způsobila v jižní Francii značné škody na vinicích. Předseda vinařského sdružení departementu Hérault Jérôme Despey řekl, že horko "vysušilo bobule a spálilo listy". Vinná réva je podle něj vůči vysokým teplotám odolná, současná vedra ale byla extrémní. "Jsem vinařem 30 let. Nikdy jsem neviděl vinnou révu spálenou vedrem tak jako včera: je to působivé," řekl Despey.

Velkou část Evropy sužují vedra už téměř týden. Požáry i oběti na životech jsou hlášeny z Francie, Španělska nebo Itálie. Například Milán se potýká s občasnými výpadky elektřiny v obchodech a restauracích, které se snaží více klimatizovat. Kvůli vedru se o 35 procent zvýšila návštěvnost lékařské pohotovosti, ve většině případů kvůli potížím v důsledku přehřátí organismu.

Fires in the Po plain this morning - one near Mantova and another neal Imola. Report: Tiziana Bozzeda / Emilia Romagna Meteo pic.twitter.com/ffi3iHGzgH

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 29. června 2019

Ve Francii už v souvislosti s vedry zemřelo nejméně osm lidí, v Itálii podle různých zdrojů dva či tři lidé, ve Španělsku dva. Většinou šlo o starší lidi, ve Francii ale kvůli horku zemřel také jeden dělník na stavbě. Ve Španělsku platí výstraha před požáry ve 34 z 50 provincií. V Katalánsku na severovýchodě země už rozsáhlý požár strávil na 6500 hektarů porostu.

Podle serveru France Info dnes Paříž a okolí zažily nejteplejší den tohoto týdne. Rtuť teploměrů se tam vyšplhala na 37 stupňů. Červnový teplotní rekord ale překonán nebyl. Nejteplejší den roku zaznamenali dnes v Británii. Stanice západně od Londýna naměřily kolem 34 stupňů Celsia. Už v neděli by přitom tento rekord mohl opět padnout. Očekává se teplota ještě o stupeň vyšší.

V Německu dnes nejvyšší teplotu naměřili s hodnotou 36,2 stupně v dolnosaském Lingenu. Ve východním Německu by mohlo být v neděli dosaženo rekordních 39 stupňů. Už v pondělí by ale na severu Německa měla rtuť teploměru klesnout mnohde až pod 20 stupňů Celsia. Jih Německa varovali meteorologové před silnými bouřkami.

Témata:  požáry ve Francii Francie počasí Španělsko Itálie požáry

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy