reklama

Do Česka v současné době proudí od jihu tropický vzduch. V pondělí ho vystřídá studená fronta, která bude postupovat od severozápadu přes střední Evropu.

Ještě dnes odpoledne budou teploty překračovat tropických 30 stupňů, v Čechách mohou atakovat i hranici 38 stupňů. V pondělí odpolední teploty vystoupí s výjimkou západu a severu Čech na 32 až 37 stupňů.

S postupem studené fronty se v pondělí ráno a dopoledne mohou na západě a během dne zejména v jihovýchodní polovině území vyskytnout silné a velmi silné bouřky. Doprovodit je může silný vítr a kroupy, které by mohly být větší než dva centimetry, uvedl ČHMÚ a doplnil, že v přívalových deštích může napršet kolem 40 milimetrů srážek.

Vedro může znamenat velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více pít zejména neslazené nealkoholické nápoje. Je vhodné také omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a nenechávat děti a zvířata v zaparkovaných autech.

V souvislosti s bouřkami by si lidé podle meteorologů měli dát pozor na možné zatopení níže položených míst a rozvodnění malých toků. Na pozoru by se měli mít i před pády stromů a větví a před blesky.