reklama

V průměru teploměr v červnu ve 20. století uváděl 59,9 stupňů Fahrenheita. Globální teploty v červnu roku 2019 však byly v průměru o 1,71 stupně výše. Podle NOAA je to nejvýše v 140 letech, kdy úřad zaznamenává teploty.

Podle stanice CNN to není žádné překvapení pro ty, které sledují vývoj počasí dlouhodoběji. Devět z deseti nejžhavějších červnů se uskutečnily v letech následujících rok 2010. Minulý měsíc byl 43. po sobě jdoucím červnem, kdy rostly teploty více než v minulosti.

Též byl 414. měsícem, kdy byly zaznamenány nadprůměrné globální teploty. Od ledna do června vzrostly globální teploty o o 1,71 stupně Celsia v porovnání s průměrnou teplotou v 20. století, která byla 56,3 stupňů Celsia.

Některé regiony - Aljaška, západní Kanada, Jižní Amerika, části jižní části Afriky, Madagaskar, Nový Zéland, Mexiko, východní Asie, Atlantik a indické oceány, a Beringovo moře – v první polovině roku zaznamenaly nejvyšší teploty vůbec.

Pro některé evropské státy, Německo, Maďarsko či Rakousko byl tento červen tím vůbec nejteplejším v historii. Platí to i pro Česko. Pražské Klementinum uvedlo, že letošní červen byl nejteplejší od začátku měření v roce 1775.

Na druhou stranu většina států USA a jižní Kanada zažila mírně chladnější rok než obvykle a sice o 1,8 stupňů Celsia méně než je obvyklý průměr. Pro Austrálii byl červen jedním z nejsušších v historii.

Globální oteplování má samozřejmě dopad na ubývání ledu. V Antarktický mořský led se snížil o 8,5% v porovnání s jeho průměrným rozsahem v letech 1981-2010 a byl tedy nejmenší za červen vůbec. Rozsah arktického mořského ledu byl o 10,5% pod průměrem – druhé nejmenší rozsah za červen v historii.