reklama

"Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která se zvolna přesune nad Skandinávii. Nejvyšší teploty čekáme od středy (24. 7.) na většině území s výjimkou severovýchodu a východu přes 31 °C, ve čtvrtek (25. 7.) v části Čech až 36 °C," uvedli meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od čtvrtečního poledne do 21:00 v Praze a v krajích Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském a také v částech krajů Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického. Od čtvrtečního večera je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, která je na většině území vyhlášena rovněž dnes odpoledne.

Podle meteorologů jsou teploty výrazně přesahující 30 stupňů velmi vysokou zátěží na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by měli omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují omezit pohyb na přímém slunci, hodnoty UV indexu budou odpoledne velmi vysoké. Je proto vhodné nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a chránit pokožku.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných autech.