Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Supertropické počasí v ČR: Vedro bude ještě větší, meteorologové změnili výstrahu

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Teploty v části Čech mohou ve čtvrtek dosáhnout až 36 stupňů Celsia. Meteorologové proto vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Horko může podle nich poškodit i koleje. Dnes odpoledne budou teploty nižší, přesto ale na většině území přesáhnou 31 stupňů. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která se zvolna přesune nad Skandinávii. Nejvyšší teploty čekáme od středy (24. 7.) na většině území s výjimkou severovýchodu a východu přes 31 °C, ve čtvrtek (25. 7.) v části Čech až 36 °C," uvedli meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od čtvrtečního poledne do 21:00 v Praze a v krajích Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském a také v částech krajů Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického. Od čtvrtečního večera je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, která je na většině území vyhlášena rovněž dnes odpoledne.

Podle meteorologů jsou teploty výrazně přesahující 30 stupňů velmi vysokou zátěží na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by měli omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují omezit pohyb na přímém slunci, hodnoty UV indexu budou odpoledne velmi vysoké. Je proto vhodné nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a chránit pokožku.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných autech.

Témata:  počasí léto EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy