reklama

Na řadě míst extrémně vysoké teploty způsobily problémy v dopravě. Letiště v Hannoveru například po celý den posílalo na přistávací dráhy kropicí vozy, aby zabránilo vzniku prasklin na povrchu. Na některých německých dálnicích platí omezení rychlosti, které má zabránit nehodám v případě, kdy se vozovka vinou vedra zvlní nebo popraská. Jaderná elektrárna v Grohnde v Dolním Sasku oznámila, že kvůli vzrůstající teplotě vody v řece Vezera zahájí v pátek odstávku, která potrvá zřejmě do neděle.

Komplikace v železniční dopravě dnes nastaly i v Británii, která zažila druhý nejteplejší den v historii, když teplota na londýnském letišti Heathrow dosáhla 37,9 stupně Celsia. Tento údaj je zároveň rekordem pro červenec. Řada vlaků měla kvůli horkem deformovaným kolejím zpoždění a některé spoje byly zrušeny úplně. Místní meteorologové varovali před bouřkami po vedrech a místními záplavami, uvedl server televize Sky News.

Francouzsko-belgická společnost Thalys, která provozuje stejnojmenné rychlovlaky, na twitteru oznámila, že kvůli "vážným potížím na železnici způsobeným mimořádným počasím" přestává prodávat jízdenky na veškeré spoje mezi Belgií, Německem, Francií a Nizozemskem.

Německo zaznamenalo podle výsledků předběžných měření nový rekord už druhý den po sobě. Středeční hodnotu 40,5 stupně z Geilenkirchenu překonala ve 14:20 teplota na měřící stanici v Bonnu, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 40,6 stupně. Už v 15:50 SELČ ale v Lingenu naměřili 41,6 stupně Celsia, uvedl mluvčí Německé meteorologické služby Andreas Friedrich. Teplota pak v Lingenu dále stoupala až na 42,6 stupně v 17:00. Jedná se však stále o průběžný výsledek předběžných měření.

Německá média poznamenala, že Němci se při současných teplotách mohou jezdit zchladit například do Středomoří nebo do Egypta, kde dnes bylo "jen" kolem 35 stupňů. V Aténách nebo na Ibize bylo v poledne kolem 30 stupňů a Lisabonu dokonce jen kolem 26.

V Nizozemsku teploty poprvé vyšplhaly nad 40 stupňů Celsia, uvedl místní meteorologický úřad KNMI. Na jihu země bylo naměřeno 40,4 stupně Celsia, čímž padl národní rekord ze středy, kdy teplota dosáhla 39,3 stupně Celsia. KNMI dříve uvedl, že na východě země bylo naměřeno dokonce 41,7 stupně. Tento údaj ale podle něj musí meteorologové ještě prověřit, neboť teplota v místě vzrostla "neuvěřitelně rychle" během několika minut.

V Paříži v 16:32 padl 70 let starý teplotní rekord, když se teplota vyšplhala na 42,6 stupně Celsia. Francouzská metropole tak podle deníku Le Parisien předstihla Lisabon, Tiranu nebo Bukurešť.