Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřlivé počasí zasáhne Česko, hrozí krupobití a vichřice. Předpověď na víkend

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Česko o víkendu zasáhnou silné bouře. Ojediněle je budou doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru až 90 km/h. Nejsilnější by bouře měly být v sobotu na jihozápadě země. ČTK o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle meteorologů se při silném dešti mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení níže položených míst nebo podemletí komunikací.

"Na jihovýchodě území se bouřky objeví už v sobotu ráno, během dne postupně i na ostatním území. Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí," uvedli meteorologové.

V Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině platí výstraha před bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí od sobotních 04:00. V Plzeňském a Karlovarském kraji je stejná výstraha vyhlášená od sobotního poledne. Ve zbytku země platí o víkendu výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

V nejsilnějších bouřkách mohou nárazy větru lámat větve a vyvracet stromy. "Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě," uvedl ČHMÚ. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky nebo volně položené předměty. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Řidiči musí být v bouřích opatrní.

Dnes odpoledne ještě Česko čekají velmi vysoké teploty. Zejména na západě země mohou překročit 34 stupňů Celsia.

Předpověď na sobotu (00-24):Zpočátku jasno až polojasno, od jihovýchodu postupně polojasno až oblačno. Ráno v jižní polovině území, během dne i jinde místy přeháňky nebo bouřky, i velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, kroupami přes 2 cm a nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h).

Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, při srážkách zejména na jihovýchodě jen kolem 25 °C, v 1000 m na horách kolem 20 °C. Zpočátku slabý, během dne mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje portal.chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na západě kolem 25 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech vítr slabý 1 až 4 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Témata:  bouřky počasí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy