Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, přijdou v několika vlnách

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Velkou část Česka dnes odpoledne a v noci ojediněle zasáhnout silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Ve středu dopoledne bouřková činnost utichne, odpoledne ale opět zesílí, přičemž největší intenzity má dosáhnout ve východní polovině území.

V noci na čtvrtek budou bouřky postupně slábnout, do rána ale může ojediněle spadnout až 70 milimetrů srážek. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dnešní bouřky, které meteorologové očekávají ve všech krajích s výjimkou Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého, mají doprovodit poryvy větru o síle až 70 kilometrů v hodině a spadnout při nich může kolem 30 milimetrů srážek. V noci srážky částečně přejdou do deště, který bude ojediněle vydatnější, uvedli meteorologové.

Ve středu odpoledne se bouřky vrátí. V jižní polovině Čech opět s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 milimetrů a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. Na Vysočině a v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji budou bouřky ještě silnější. Při přívalovém dešti může spadnout kolem 40 milimetrů srážek, vítr v nárazech může dosáhnout až rychlosti 90 kilometrů v hodině a můžou padat až dvoucentimetrové kroupy.

V noci na čtvrtek bouřky zeslábnout nejdříve v Čechách, poté i na Moravě a ve Slezsku. "V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu do čtvrtečního rána ale ojediněle spadnout 40 až 70 milimetrů srážek," doplnili meteorologové.

V souvislosti s tím upozorňují na možné rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve a vyvracet stromy, lze tedy očekávat škody na majetku, výpadky proudu nebo problémy v dopravě. Lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů.

Předpověď na středu (00-24):V noci většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. Přes den oblačno až zataženo, na jihu a východě přechodně až polojasno. Místy, odpoledne od západu postupně na většině území přeháňky nebo déšť. Místy bouřky, ojediněle i velmi silné. Večer na západě Čech slábnutí srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na západě Čech kolem 23 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 20 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude postupně měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na východě zpočátku až zataženo a místy doznívající déšť, ojediněle i silné bouřky. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, v západních Čechách kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude k večeru slábnout.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a později večer na západě ojediněle déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, informuje portal.chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno, od severozápadu oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Během dne místy bouřky. Později od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na severozápadě kolem 25 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno. Na jihovýchodě zpočátku oblačno až zataženo s doznívajícím deštěm. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude během dne slábnout.

Témata:  počasí bouřky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy