Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vyhlásila nejvyšší stupeň výstrahy, žene se supertajfun Lekima

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Facebook

Čínský meteorologický ústav v noci na dnešek vyhlásil nejvyšší stupeň výstrahy kvůli supertajfunu Lekima, který provází vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině a který by měl zasáhnout východočínskou pobřežní provincii Če-ťiang v sobotu.

Čínský národní meteorologický ústav označil tajfun za nejsilnější od roku 2014. Pevninskou Čínu podle předpovědi zasáhne v noci na sobotu a následně se bude přesouvat na sever. V regionu kolem delty řeky Jang-c’-ťiang, kde se nachází i Šanghaj, úřady varovaly před velmi silnými poryvy větru.

Impressive up close and personal shot of the eye of Typhoon #Lekima. Note there is a line in the cloud shield that has been commonly alluded to as a "cloud cliff", though researchers have not been able to understand why they form near the eye of strong tropical cyclones. pic.twitter.com/if3Ay3Jvx0

— Michael Ventrice (@MJVentrice) August 8, 2019

Na Tchaj-wanu musely být dnes kvůli tajfunu zrušeny lety, uzavřeny byly i školy a tržnice. Bez elektřiny se ocitlo 40.000 domácností a zrušena byla také většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati.

Ve čtvrtek, kdy severovýchod ostrova zasáhlo zemětřesení o síle šesti stupňů, vydaly tchajwanské úřady varování před sesuvy půdy. Stalo se tak několik hodin předtím, než ostrov zasáhl tajfun, který má podle předpovědi v horách na severu přinést silný déšť. Zrušeno bylo více než 300 příletů a odletů z Tchaj-wanu, odloženy byly také cesty výletních lodí do Šanghaje. Někteří vlakoví dopravci přerušili o víkendu také prodej lístků z Šanghaje.

Šanghaj by měl zasáhnout velmi silný vítr už dnes, špatné počasí by tam podle předpovědi mělo trvat nejméně do neděle a evakuováno má podle místního tisku být na 16.000 obyvatel z okolí města. Čínské úřady rovněž varovaly před záplavami na východních úsecích řeky Jang-c’-ťiang a Žluté řeky. Výstraha nyní platí do středy příštího týdne.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos byl počet tajfunů oproti předchozím rokům podprůměrný.

Témata:  Čína Tchaj-Wan počasí Tajfun hurikán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy