reklama

Ještě před úderem tajfunu bylo evakuováno přes milion lidí, z toho asi 253.000 v Šanghaji. Na východě Číny musely být zrušeny tisíce letů a rovněž některá vlaková spojení.

Tajfun udeřil na čínskou pevninu ráno místního času, provázel ho vítr o rychlosti až 187 kilometrů za hodinu. Bouře se teď přesouvá k severu a slábne, informovala čínská média. Není tedy už "supertajfunem", jak ji předtím označili čínští meteorologové.

Kvůli tajfunu se ocitly bez elektřiny téměř tři miliony domácností, silný vítr totiž strhává sloupy elektrického vedení. Všechny oběti přišly o život na okraji přístavního města Wen-čou. Hladina řeky se tam zvýšila o deset metrů a voda zaplavila okolní domy.

Na Tchaj-wanu musela být v pátek kvůli tajfunu zrušena letecká spojení, uzavřeny byly i školy a tržnice. Bez elektřiny se ocitlo na 40.000 domácností a zrušena byla i většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos je počet tajfunů proti předchozím rokům podprůměrný.