Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Tchaj-wan se žene supertajfun Nepartak. Jeho síla se neustále zvětšuje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - Na Tchaj-wan se žene obří supertajfun, u kterého se očekává, že cestou k pevnině bude nabírat na síle a rychlosti. Podle předpovědi zasáhne pobřeží ve čtvrtek. Jedná se o první tajfun v roce 2016, který nese označení Nepartak.

Nepartak zesílil z tropické bouře s větrem dosahujícím rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu na zuřivý super tajfun, kde může vítr dosáhnout až rychlosti 240 kilometrů v hodině, během krátkých 48 hodin. Podle observatoře v Hongkongu navíc může ještě než narazí na pobřeží zesílit.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru se díky blížícímu se tajfunu zvedly vlny dosahující velikosti 13 metrů. Jakmile Nepartak narazí na pevninu, Tchaj-wan zasáhnou kromě zuřivého větru také silné přívalové deště.

Zdroj: YouTube

Oblast severního Pacifiku zažila jedno z nejdelších období bez pojmenované bouře, které podle portálu CNN trvalo celých 200 dní.

Podle předpovědi tchaj-wanského Národního centra pro počasí si Nepartak udrží svou sílu až k pobřeží. Supertajfun vznikl v neděli nad otevřenými vodami Pacifiku a směřuje přímo na pobřeží, ke kterému by měl dorazit ve čtvrtek. Ještě existuje malá možnost, že se supertajfun sotcí na sever a zůstane mimo pevninu.

Ceny jídla šly kvůli blížícímu se nebezpečí podle portálu Focustaiwan prudce nahoru. Ministr dopravy Ho Chen také veřejnost ujistil, že letiště v Tchaj-peji vydrží přímý zásah od bouře a že tím nebude dlouhodobě ohrožena mezinárodní doprava.

Témata:  počasí Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy