Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Tchaj-wan se žene supertajfun Nepartak. Jeho síla se neustále zvětšuje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - Na Tchaj-wan se žene obří supertajfun, u kterého se očekává, že cestou k pevnině bude nabírat na síle a rychlosti. Podle předpovědi zasáhne pobřeží ve čtvrtek. Jedná se o první tajfun v roce 2016, který nese označení Nepartak.

Nepartak zesílil z tropické bouře s větrem dosahujícím rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu na zuřivý super tajfun, kde může vítr dosáhnout až rychlosti 240 kilometrů v hodině, během krátkých 48 hodin. Podle observatoře v Hongkongu navíc může ještě než narazí na pobřeží zesílit.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru se díky blížícímu se tajfunu zvedly vlny dosahující velikosti 13 metrů. Jakmile Nepartak narazí na pevninu, Tchaj-wan zasáhnou kromě zuřivého větru také silné přívalové deště.

Zdroj: YouTube

Oblast severního Pacifiku zažila jedno z nejdelších období bez pojmenované bouře, které podle portálu CNN trvalo celých 200 dní.

Podle předpovědi tchaj-wanského Národního centra pro počasí si Nepartak udrží svou sílu až k pobřeží. Supertajfun vznikl v neděli nad otevřenými vodami Pacifiku a směřuje přímo na pobřeží, ke kterému by měl dorazit ve čtvrtek. Ještě existuje malá možnost, že se supertajfun sotcí na sever a zůstane mimo pevninu.

Ceny jídla šly kvůli blížícímu se nebezpečí podle portálu Focustaiwan prudce nahoru. Ministr dopravy Ho Chen také veřejnost ujistil, že letiště v Tchaj-peji vydrží přímý zásah od bouře a že tím nebude dlouhodobě ohrožena mezinárodní doprava.

Témata:  počasí Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy