Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Supertajfun Nepartak zabíjel a ničil na Tchaj-wanu. Teď míří k Číně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - Super tajfun Nepartak udeřil brzy ráno na Tchaj-wan, prudký vítr trhal střechy a převracel auta. Zemi zalil přívalový déšť. Během zuřícího tajfunu zemřel zatím nejméně jeden člověk, 66 se jich zranilo. Přes 15 tisíc lidí bylo evakuováno.

Vítr začal bičovat východní část země několik hodin předtím, než se očekávalo. Během dvanácti hodin napršelo více než 300 milimetrů srážek, v zemi hrozí záplavy a sesuvy půdy. V dalších dvanácti hodinách se má situace ještě horšit.

Hornatý povrch ostrova zpomalil postup bouře, která má opustit Tchaj-wan v pátek večer a v sobotu brzy ráno místního času udeřit na Čínu, která už v tuto chvíli bojuje se záplavami. Příchod Nepartaku tak situace ještě vyostří, při záplavách zatím zemřelo více než sto lidí. Čína čelí nejhorším záplavám od roku 1998.

Zdroj: YouTube

Během zuřící bouře zemřel jeden člověk, dalších 66 bylo podle Tchaj-wanského centra pro nouzové operace zraněno. Přinejmenším 15 224 lidí bylo evakuováno ze svých domovů, podle informací portálu CNN železniční spoje v zemi jsou mimo provoz. Přes 1300 domovů přišlo o elektřinu.

Prudký vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině také lámal velké množství stromů, tříštil okna a otáčel auta. I když bouře nad pevninou zeslábla, stále je klasifikována jako tajfun.

Témata:  Tchaj-Wan počasí Tajfun

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy