Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osm hodin sezení vykompenzuje hodina pohybu, tvrdí experti

Fitness, ilustračni fotografie
Fitness, ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Hodina pohybu kompenzuje osm hodin sezení. Články z let 2012 a 2016 potvrzující toto pravidlo zveřejnil odborný časopis Lancet.

Lancet články zveřejnil symbolicky při příležitosti konání letních olympijských her v Riu de Janeiro, řekl ČTK garant iniciativy Vím, co jím a piju a specialista na zdravý životní styl Petr Havlíček.

Nedostatek pohybu je ročně příčinou 5,3 milionu úmrtí na světě. Třetina dospělých a 80 procent dospívajících nedosahuje doporučovanou fyzickou aktivitu. Dospělí by se měli denně hýbat alespoň 30 minut, adolescenti 60 minut. Pohybem si člověk snižuje riziko demence, infarktu, mrtvice a dalších civilizačních chorob.

Ve studiích, o nichž články pojednávají, bylo sledováno přes milion lidí po dobu dvou až 18 let. V daném období zemřelo 84.609 lidí, tedy 8,4 procenta. Lidé byli rozděleni do čtyř skupin podle rozsahu fyzické aktivity. Dvě skupiny s nejnižší fyzickou aktivitou měly až o 59 procent vyšší riziko úmrtí oproti skupině s nejvyšší fyzickou aktivitou.

Potvrdilo se, že osoby, které sedí denně více než osm hodin, mohou nedostatek pohybu kompenzovat fyzickou aktivitou o střední intenzitě v rozsahu 60 až 75 minut denně. Výsledkem tak bylo zjištění, že sedavé zaměstnání vyvážené odpovídajícím pohybem nezvýší riziko předčasného úmrtí.

Témata:  hubnutí, zdraví, nadváha sport

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy