Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte sen, že vás znovu čeká maturita? Psychologové vysvětlují, co to znamená

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Zdát se nám může celá řada věcí, přesto se některé druhy snů opakují. Patří k nim například ten ze školního prostředí, kdy musíte složit nějakou zkoušku. Psychologové se blíže podívali na to, co právě tento "typ" snění znamená.

Zkoušky, které máme ve snu složit, se většinou týkají maturity nebo zkoušek na vysoké škole.

Tyto psychické jevy mají co do činění s pocitem zranitelnosti a s pocitem ztráty kontroly, kterou podle vlastního přesvědčení máme nad svým životem. A také s tlakem vyplývajícím z reálného života, kdy čelíme úkolu, na který nejsme připraveni.

"Soudím, že tyto typy snů mívají lidé, kteří mají povolání s vysokou zodpovědností a kteří byli ve škole úspěšní," uvádí americká neuroložka Judy Willisová. "Jsou lidé, kteří na sebe mají vysoké požadavky. Opakování těchto snů souvisí s obdobími stresu a tlaku, kdy mají čelit nějakému náročnému úkolu," citoval ji italský deník Corriere della Sera.

Proč se téměř vždy znovu objevují zkoušky ve škole, a nikoli konkurzy nebo testy, které jsme dělali později jako dospělí? Podle Willisové se to stává z toho důvodu, že když mozek čelí stresu, vyhledává v noci v paměti původní události, ty situace, které jako první poznamenaly život jedince jako prototypy náročného úkolu.

Pod těmito situacemi se skrývá typická nejistota před každou důležitou zkouškou a to, co jsme prožili, se objeví ve snu. A tak skládáme zkoušku, ale přitom si uvědomujeme, že jsme měli předtím studovat a že nic neumíme, či dokonce že ani nevíme.

Podle Sigmunda Freuda tento typ snů představuje jakousi formu sebeuklidňování, které spočívá v tom faktu, že si spáč ještě ve snu nebo hned po probuzení s úlevou uvědomí, že tuto zkoušku už dávno a úspěšně složil.

Témata:  spánek život

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy