reklama

Lucie Bílá svými slovy na konto Ortelu a Radka Bangy vyvolala poměrně velký rozruch. „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí," komentovala Bangovo chování na galavečeru zlatá slavice.

Na její slova zareagoval i sám zpěvák skupiny Gipsy.cz. „Četl jsem, co pronesly. Jsou to bohužel lidé, kteří místo toho, aby se snažili rozpoznat realitu, jediné, o co se zajímají, je jejich popularita. Bílá to řekla proto, aby si nerozházela lidi, aby nepřišla o hlasy. Je jako většina lidí, kteří nedokáží rozpoznat, co je Ortel a Tomáš Hnídek zač. Druhá věc je, že jedou na autopilota. Lucce Bílé se to prohlášení nepodařilo. Vzhledem k tomu, že je napůl Romka, a všichni to tu ví, a že něco znamená, asi se měla společensky vyjádřit jinak," cituje Bangu server Super.cz.

„Myslela si v tu chvíli, že kalkuluje se svým obecenstvem, ale to se jí vrátilo. Vlastně se sama ukázala." Opřel se také do další zpěvačky, která v souvislosi s Ortelem lidem vzkázala, aby brali „život s nadhledem a s humorem". „Lucka Vondráčková a ty ostatní vlastně žijí už jen z té ankety. To jim dělá živnou půdu. Z jejich strany je to vlastně skoro pochopitelné," dodal Banga.

Bílá se netají tím, že ji reakce urazily. „Neznám tvorbu Ortelu a nejsem tu od toho, abych moralizovala nebo kázala, kdo kam patří či nepatří. Pokud zákony či stát dovolí, má skupina právo na svobodné slovo a fanouškové zas právo jí posílat hlasy. Ano, máte pravdu, jsem všeobjímající pitomec, ale nehodlám na tom nic měnit," vzkázala fanouškům na Facebooku.

Mezi ty, kteří odešli ze sálu, patřil vedle Bangy i český novinář Jan Tuna. „Bohužel nebo spíš bohudík jsem obden po Slavících musel pracovně odletět do zahraničí. Na jednu stranu jsem rád, že se otevřela diskuze o nenávisti, zlobě, xenofobii a o tom, jak a kdo je u nás uměle podněcuje. Na druhou stranu je děsivé, co z některých míst zaznívá. Ze vzdálenosti tisíce kilometrů bohužel nemůžu přijít do studií a říct vše, co považuji za nutné, aby zaznělo," vzkázal na svém Facebooku novinář.

I on Bílou za její slova odsoudil. „Vzkaz pro lidičkovou Lucii Bílou. Jestli se o tom, že někdo vyzývá k útokům na jiné lidi /„Sražte konečně na kolena ty židovský psy", atd., atd. vůči dalším skupinám lidí/ má veřejně mlčet a potichu si to říkat jen v soukromí doma, tak pak ano. Sir Nicholas Winton měl tenkrát taky mlčet a hrát si u toho doma s vláčky, Karel Čapek měl mlčet taky a cachtat se u toho ve vaně s mloky. To, co dělali, bylo přece velmi zbytečné. A další a další. I když mě to vlastně ani nepřekvapuje," spustil novinář.

Poukázal, také na to, že Bílá podporuje prezidenta Miloše Zemana. „Po hlasité podpoře člověka, který se veřejně staví na pódium s člověkem, který by jiné lidi /včetně žen a dětí, jen a jen proto, v jakého Boha věří/ rozemlel do masokostní moučky, se není co divit. Teď už bych jen zajel všeobjímat na Orlí hnízdo. Třeba v tom pánovi, co si to tam nechal postavit a zcela jistě měl právo být tu pro své fanoušky, také najde kousek slušnosti. Což?" nebral si servítky Tuna.