Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sex v těhotenství: Bezpečný, nebo se mu raději vyhnout?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Mnohé z nás to zažily. To zjištění, že jste těhotná, je nepopsatelné. Dar dát nový život je něco neuvěřitelného. Ale jak těhotenství postupuje a kila přibývají, mohou přicházet i změny v ložnici.

Pokud se cítíte dobře a těhotenství se vyvíjí normálně, není problém si sex užívat z plna hrdla. Začátky gravidity jsou zpravidla beze změny.  Ženské tělo je téměř stejné, krom mnohdy zvětšených prsou - což nebývá na škodu.

Na sexuálním apetitu se určitě podepíší hormony, únava a velmi často i nevolnost. Může to tedy znamenat první sexuální blok. Ale nevěšte hlavu. Muži bývají ve valné většině velmi tolerantní, protože i pro ně je to velká změna.

Druhý trimestr, to je příval energie. Ženy se cítí dobře, navíc vzrůstá přítok krve do pohlavních orgánů a i prsa se stávají ještě více citlivějšími. Sexuání touha bývá v tomto období na svém vrcholu.

Třetí trimestr je již tak zvaný "kámen úrazu". Tělesná váha stoupá, bříško roste, pohyblivost klesá. Mohou vás bolet záda a začínáte být sama sobě nepřitažlivá. Je to logické a normální. Leckdy můžete být zavodněná, což způsobuje navíc i otoky.

Mnoho párů se obává, že pestrý sexuální život může způsobit potrat, či obtíže různého charakteru. To je ale nesmysl. Sex je naprosto přirozená součást života, určitě není důvod se mu vyhábat. Časné potraty jsou obvykle spojené s chromozomálními abnormalitami a dalšími defekty ve vývoji dítěte. 

V průběhu celé gravidity se postupně vyselektují polohy, které nebudete moci z nějakého důvodu provádět v praxi. Buď nebudet schopna se do této pozice dostat, nebo vám nebude příjemná, jelikož tělo je opravdu o poznání citlivější. 

Muži se mylně domnívají, že jejich pohlavní orgán může dítěti rozdrtit hlavičku. Tak to se opravdu nebojte. Určitě nechceme otce a vaše protějšky podceńovat, ale není to možné. Dítě je v děloze dokonale chráněné plodovou vodou a sliznicemi. Partnerův penis se ho nikdy nemůže dotknout.

Říká se, že pokud přenášíte, sex může vyvolat porod. Proto se na konci těhotenství doporučuje. Je ale mýtus, že orgasmus je spouštěčem předčasného porodu. Orgasmus sice může způsobit děložní kontrakce, ale  jsou zcela odlišné od kontrakcí, které provázejí porod. Pokud máte normální těhotenství, orgasmus (ať už při pohlavním styku, nebo bez něj) nemůže vést k předčasnému porodu.

Může se ale velmi jednoduše stát, že na sex nebudete mít chuť. I vás zasáhne tělesná změna. Vaše tělo najednou nebude takové jako dřív. Můžete se před partnerem stydět a nedokážete se uvolnit. Ale i to je v pořádku. A nebojte se o tom mluvit. Většinou je to problém jen v ženské hlavě a muž ho vůbec nebere na zřetel.

Blok, který nastává u našich protějšků se vynořuje okolo osmého, devátého měsíce těhotenství. Není to ale proto, že byste se mu snad nelíbila. Je to ze strachu o dítě. Břicho je už natolik veliké, že existence dítěte je patrná. Stoprocentně si jí uvědomují a tak je strach silnější než sexuální touha.

Těhotenství máme za sebou. A za jak dlouho po porodu se může začít znova se sexem? Je to samozřejmě individuální, jako všechno. V prvé řadě záleží na tom, jaký jste měla porod. Každopádně, ať už jste rodila přirozeně nebo císařským řezem, vaše tělo potřebuje čas na rekonvalescenci. Většina lékařů doporučuje počkat minimálně šest týdnů po porodu před tím, než začnete znovu sexuálně žít.

Témata:  těhotenství děti vztahy Láska, intimnosti pohlavní styk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy