reklama

"Už máme pro Toma Hankse vhodného malucha, z roku 1974. Mohl být nanejvýš z roku 1975, protože jinak by skončil jen v hercově garáži. Ale auta z roku 1975 a starší jsou v USA už veteránská a lze s nimi jezdit po silnicích," řekla televizi TVN 24 Monika Jaskólská, která přišla s nápadem obdarovat hollywoodskou hvězdu, a tím se zároveň postarat polskému městu a polským výrobkům o reklamu.

"Dodáme mu ho až do domu," slibuje dáma, která už sehnala sponzora, slibujícího zajistit leteckou přepravu "malucha" z jihu Polska až do Los Angeles.

Fiat 126p se v zdejší továrně vyráběl od roku 1973, ale exempláře z prvních ročníků se prý dají spočítat na prstech: většinou už zmizely a zbývající jsou pečlivě opatrovaným rodinným pokladem. Vhodný, jen mírně zrezivělý typ se podařilo najít v Suwalkách za 8500 zlotých (asi 52.000 Kč), což je prý naprosto fantastická cena za takový unikát. Teď už jen zbývá sehnat dalších 30.000 zlotých (asi 185.000 Kč) na kompletní renovaci, ale jednání s dalším potenciálním sponzorem jsou prý na dobré cestě.

Podobný model se má uplatnit i při dárku pro Hankse: pokud se podaří obstarat auto, jeho opravu a dopravu do USA zadarmo, všechny peníze z veřejné sbírky na tento účel připadnou dětské nemocnici.