Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová naděje? Výzkumníci hlásí nový objev v boji proti viru zika

komáři
komáři
Foto: Pixabay

West Lafayette (USA) – Američtí vědci z Purdueovy univerzity hlásí nové poznatky, které se týkají viru zika. Věří, že jejich nová zjištění pomohou lépe porozumět tomu, jak virus infikuje hostitelské buňky a jak se pak v těle nakaženého šíří. Na výzkum poukázal server Science Daily.

Server cituje ze zprávy vědců, kteří se zaměřili na zkoumání struktury ještě nevyvinutého viru zika. Právě zkoumání struktury viru podle nich poskytuje poznatky důležité pro vývoj účinné antivirové léčby a vakcín. „Je tedy pravděpodobné, že nedospělá forma ziky hraje roli při infekce a šíření," uvedl profesor biologie Michael Rossmann, který se na výzkumu podílí.

Nálezy jeho skupiny by měly být publikovány v magazínu Nature Structural & Molecular Biology. „Myslím, že výsledky práce otevírají dveře, abychom mohli zkoumat proces kompletace viru," řekl Richardem Kuhn, ředitel Institutu imunologie a infekční chorob.

„Vidíme jasné rozdíly mezi strukturou nezralého viru a zralého viru. Nejen, že existují rozdíly ve vnější části konstrukce, ale i vnitřní jádro musí projít významnou změnou v průběhu zrání. Je třeba studovat tyto změny a to, proč k nim dochází,“ vysvětluje.

Zika patří do skupiny virů nazývaných flaviviry – spolu s horečkou dengue, západonilskou horečkou, žlutou zimnicí nebo japonskou a klíšťovou encefalitidou. Rossmann a Kuhn studují flaviviry už 15 let a byli první, kteří zmapovali strukturu flavivirů, počínaje virem dengue v roce 2002 a západonilské horečky v roce 2003. Právě struktura viru pravděpodobně hraje významnou úlohu při šíření onemocnění.

Přestože byl výskyt ziky před několika dny ohlášen v další zemi, konkrétně v Angole, kde byl odhalen u dvou pacientů, Světová zdravotnická organizace v listopadu oznámila, že virus již nepředstavuje globální ohrožení veřejného zdraví.

Po vypuknutí nákazy, ke které došlo v polovině roku 2015, bylo infikováno více než 1,5 milionu nakažených pacientů, a to především v Brazílii. WHO také zaznamenala více než 1600 dětí, které se narodily s těžkou vývojovou poruchou mikrocefalii, která se projevuje zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku.

Zika, která je přenášena komáry egyptskými, se objevila i v České republice. V září 2016 bylo registrováno 12 lidí nakažených virem Zika a 8 lidí s nákazou proběhlou v minulosti. V listopadu roku 2016 se počet mírně zvýšil, a to o 4 lidi nakažené virem Zika a 7 lidí s nákazou proběhlou v minulosti.

Témata:  virus Zika WHO zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy