Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Označení profesí se mění. Musí znít atraktivně, i když jde o uklízečku či dělníka

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle personálně-poradenské společnosti McROY Czech se za poslední roky změnilo v Česku označování mnoha profesí. Dříve málo vídaným jevem je také v současnosti obvyklé různé pojmenování pro shodnou profesi.

"Po roce 1989 se mnohé v označování pracovních pozic změnilo. Vznikly zcela nové profese, především v oblasti informačních technologií. A drtivý nástup mělo anglické přejmenování," sdělil Erik Švarcbach z McROY Czech.

Sekretářky už dnes nejsou v kurzu, zato se to v inzerátech hemží profesemi, jako jsou office support, office coordinator, office manager, executive assistant či personal assistant. Ve všech případech jde o práci pro asistenty či asistentky, dříve sekretářky.

S výjimkou státní správy také prakticky vymizeli náměstci a nahradili je nejčastěji anglické názvy. "Ve firmách chtějí, aby název profese zněl co nejatraktivněji a aby byl srozumitelný mezinárodně," uvedl Švarcbach. Z dělníka se tak stal operátor výroby.

Kuchaři jsou ovšem i nadále kuchaři, totéž platí pro lékaře nebo právníky. Ani řemeslné profese neprošly přejmenováním.

Změny názvu profesí:

prodavačka - shop assistent

ředitel - director, factory manager, general manager

uklízečka - operátorka podlahových ploch

účetní - accountant

telefonista - centre operator, hot line operator, help desk assistant

Témata:  firmy zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy