reklama

Šourající se zombie toužící po našich mozcích známe z filmů nebo seriálů, jako je velmi populární The Walking Dead. Co by se stalo, kdyby se podobná nákaza opravdu začala šířit světem? Právě tuto otázku si položili vědci. A jejich závěry příliš povzbudivé nejsou – po sto dnech by na planetě zůstalo pouze 273 živých.

Zdá se vám to jako hloupost? Věřte, že se výzkum zakládá na čistě vědeckých podkladech. Jejich výzkum se totiž zakládá na využití takzvaného SIR modelu, který se používá v epidemiologii, aby simuloval, jak se nemoc šíří v čase. Vědci používají „zombie apokalypsu“ jako metaforu pro reálné nákazy, které se mohou světem rozšířit. Lidé si totiž mnohem pravděpodobněji přeštou zprávu o zombie apokalypse než o reálné nákaze. 

Skupina vysokoškoláku z Leicesteru vycházela z předpokladu, že každá zombie má asi devadesátiprocentní šanci, že každý den nakazí jednoho člověka. V tomto případě by byla epidemie dvakrát tak nakažlivá, jako mor, který ve 14. století ničil Evropu, píše web LiveScience.

Výzkumníci také vycházeli, že předpokladu, že zombie nepřežile více než 20 dní bez potravy. Na základě těchto údajů se ukázalo, že by v lidské populaci o počtu 7,5 miliardy lidí vypukla do 20 dnů pandemie. Pokud by neexistovaly žádné gekgrafické překážky, po sto dnech by lidská populace klesla na pouhých 181 osob. Proti nim by pak stálo 190 milionů "nemrtvých“.

V momentě, kdy výzkumníci zahrnuli do schématu i fakt, že by nakažení nebyli schopní opustit svůj kraj, dokud by tam nebylo na 100 tisíc nakažených. počet lidských přeživších stoupl na 273. Další model pak vychází z toho, že se vzrůstajícím počtem zombie by se snižoval počet lidských obětí – protože by bylo stále obtížnější zdravého člověka najít. „Nepočítali jsme ani s možností, že by lidé mohli zombie zabít,“ napsali studenti.

Poslední model potom vychází z toho, že zombie mohou žít až jeden rok, zároveň dali vědci lidem desetiprocentní šanci na to, že každý den jednu zombie zabijí. Připočítali také fakt, že by ženy v reprodukčním věku mohly mít jednou za tři roky dítě.

Tyto předpoklady přinesly pro lidstvo alespoň nějakou naději. Populace by sice klesla na několik stovek tisíc, nicméně zombie by začali vymírat po 1000 dnech. V tu dobu by přežilo z každých 10 tisíc lidí pouze 88 jedinců. Během dalších šesti let by pak zombie úplně vymřeli. Po 10 tisících dnech, tedy asi 27 letech od začátku epidemie, by se lidská rasa začala zotavovat a její počet by opět začal růst.