reklama

Zlín se tak zařadil mezi tři klinická pracoviště v ČR, která provádějí takové výkony bez pomoci plastického chirurga, a KNTB je první nefakultní nemocnicí, která tuto metodu používá, sdělila dnes ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

"Nezřídka se stává, že lékaři stojí před otázkou, zda je možné nádor vyoperovat v bezpečné vzdálenosti do zdravých tkání a vzniklou ránu následně uzavřít. Díky rozšíření spektra operačních výkonů je to nyní možné i v případech, kdy byli lékaři nuceni od chirurgické léčby ustoupit. Tento postup se nejvíce využívá na uzavření defektů po radikálních výkonech, jež jsou nutné při onkologických diagnózách. Za tři měsíce jsme novou metodu použili u pěti pacientů," uvedl primář oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie (ÚČOCH) Jiří Šimek.

Důležitým přínosem nové metody podle něj je, že menší nádory se mohou operovat radikálněji. "Bez obav z toho, že zanecháme v ráně zbytek nádoru nebo výraznou jizvu, která pacienta doživotně obtěžuje při jídle nebo mluvení," uvedl primář.