Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ženy ztrácí zájem o hormonální antikoncepci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Antikoncepci v Česku užívá zhruba polovina žen v plodném věku. Z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyplývá, že klesá počet balení antikoncepce, které jsou každoročně dodány na tuzemský trh.

V posledním desetiletí mírně ubývá žen, které užívají hormonální antikoncepci. Vrcholu v užívání a dodávkách na trh dosáhla ČR v roce 2007, kdy bylo na trh dodáno 3,49 milionu balení hormonální antikoncepce za zhruba 1,16 miliardy korun. V tomto roce antikoncepci užívalo 1,38 milionu žen, při přepočtu na ženy ve věku od 15 do 49 let, což se považuje za plodný věk, to bylo 547 žen z tisícovky.

Od té doby se dodávky i počty žen snižovaly. Do roku 2015 klesly dodávky zhruba o čtvrtinu na 2,61 milionu balení. Jejich hodnota bez DPH a obchodní přirážky činila předloni 1,03 miliardy korun. Dá se očekávat, že loňské dodávky budou ještě o něco nižší, do konce listopadu se na trh dostalo 2,21 milionu balení za 870 milionů korun.

V posledních letech naopak roste počet dodávek takzvané nouzové antikoncepce. Zatímco mezi lety 2008 a 2011 dodávky na trh nepřekročily 47.000 balení, loni už v lékárnách bylo 77.000 balení v hodnotě 29,5 milionu korun. Nárůst může souviset s dostupností těchto tablet.

Někteří lékaři vystupují proti tomu, aby se antikoncepce předepisovala mladistvým, a varují před pozdějšími problémy s plodností. Jiní lékaři tato tvrzení odmítají.

Témata:  antikoncepce ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy