reklama

Sprchování stačí jednou či dvakrát týdně a stejně je tomu u mytí vlasů - stačí jednou za deset dní. Sprcha je nutná především po sportu, s výjimkou plavání. V tom případě stačí sprška vody, aby se z pleti odstranil chlór, a na vlasy balzám, aby šly rozčesat. Přísná hygiena ovšem platí pro ruce, které je třeba mýt v průměru osmkrát denně, hlavně před jídlem nebo po styku se zvířaty.

Je nesporné, že existuje souvislost mezi přehnanou čistotou a alergiemi. Agresivní mýdla a šampony kožní mikrobiom ničí. Mikrobi, které pokrývají tělo, jsou u dětí nezbytné k tomu, aby budovaly silnější imunitní systém.

Nejlepší mycí gely, šampony a pěny do koupele jsou ty, které obsahují co nejméně ingrediencí. Těm, které jsou příliš parfémované, barevné a plné různých přísad, je lépe se vyhnout.

Pokud jde o mýdla, je v obchodech široký výběr. Klasická mýdla jsou určena pro ruce. Američtí dermatologové doporučují Marseilleské mýdlo, které se získává z olivového oleje a které se dá použít i pro mytí těla. Tekutá mýdla a sprchové gely se před použitím ředí.

Pak tady jsou koupelové pěny, kdy někteří odborníci radí používat jen dvě lžičky. Olejové koupele jsou považovány za vhodnější pro jemnou dětskou pokožku. Děti je ale potřeba dobře hlídat, protože mohou ve vaně snadno uklouznout.

A mimo domov? Ručky lze umýt dětem čistícími ubrousky napuštěnými roztokem jemných povrchově aktivních látek s antimikrobiálními ingrediencemi.