Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ňadra fascinují ze všech tvorů na světě pouze muže. Vědci zjistili, proč tomu tak je

Žený, krása
Žený, krása
Foto: Pixabay

Pohled na ženská ňadra je pro mnoho můžu jedním z nejhezčích na světě. Lidé jsou přitom jediní živí tvorové, kteří jim věnují tolik pozornosti, zvířata ani naše nejbližší příbuzné, primáty, prakticky nezajímají. Co na nich spatřujeme tak zázračného, že na nich můžeme oči nechat?

Funkce ženských prsou jsou evolučně dané a není nad nimi třeba nijak spekulovat. Uplatnění mají především v péči o potomky a ve vábení partnera. Ve druhém případě si ale vědci dlouhou dobu lámali hlavu nad tím, jakou hrají pro muže ve skutečnosti roli. Teorií, které vysvětlují, proč jsou muži tolik fascinováni ženskými ňadry, je přitom hned několik.

Prsa upevňují vztahy

Nejprve se podíváme, jakou roli hrají prsa pro ženy. Do určitého věku prakticky žádnou a slouží výhradně jako jedna z částí těla bez hlubšího smyslu. Zlom nastává ve chvíli, kdy je ženě dopřána stimulace bradavky, za kterou většinou stojí dítě nebo muž. Ačkoliv v obou případech žena prožívá jiné pocity, princip je prakticky totožný.

Pokud muž stimuluje ženě bradavky, dostavuje se pocit sexuálního vzrušení. Naopak ve chvíli, kdy dochází ke stimulaci kojením novorozence, rozvíjí se mateřský pud. V obou případech je ale do těla uvolňován oxytocin přezdívaný hormon štěstí. Díky němu vzniká mezi matkou a jejím potomkem silné pouto a emocionální vazby.

V případě mužů je to velmi podobné. Oxytocin se totiž uvolňuje i ve chvíli, kdy ženě stimuluje bradavky muž, tedy při sexu. Zde má ale za následek zužení pole vnímání, což pomáhá partnerce soustředit se jen na partnera. Jakou roli ale hrají ženská ňadra pro muže?

Proč muži milují prsa?

Na to existuje hned několik teorií. Larry Young, psychiatr a profesor na Emory University, tvrdí, že muži k prsům získají vztah už jako kojenci. Mozek si tuto vazbu uloží do paměti a využije ji dospělosti, aby upevnil vztah mezi partnery.

Podle mnohých biologů stojí za láskou k poprsí něco jiného, a sice evoluční potřeba. Někteří experti tvrdí, že muže přitahují ženy s bujnými dekolty proto, že jde o znak dobrého zdravotního stavu a plodnosti. Podvědomě navíc muži mohou uvažovat nad tím, že pokud se budou poprsí své partnerky věnovat, zvýší tím šanci na potomstvo.

Americký vědec Brian Alexander vidí i další souvislosti. Tvrdí totiž, že muži jsou jediní savci na světě, které prsa zajímají. Ženy jsou pro změnu jediné samice, kterým ňadra vyrostou bez jakékoliv souvislosti s těhotenstvím. To může být spojeno se vzpřímenou chůzí. Zatímco pro zvířata je nejerotogeničtější zónou pozadí, u nás se dostalo ze zorného úhlu pohledu, proto mohou tuto evoluční nevýhodu nahrazovat právě prsa, kterým partnerky své muže lákají.

Další souvislost může záviste na monogamních lidských vztazích. Pro člověka je z hlediska výchovy potomků důležitá vazba na jednoho stálého partnera, a právě tu mohou zajišťovat právě ženská prsa. 

Někde pozornost nebudí

Ani jedna z výše uvedených teorií ale nevysvětluje, proč řadu můžu ženská ňadra nechávají chladnými. Existují navíc kultury, které s rozmnožováním a péčí o potomky nemají sebemenší problém, avšak prsa a nich nehrají téměř žádnou roli. Pozorovat to můžeme například u afrických kmenů, kde chodí ženy "nahoře bez" denně a pro muže nejde o nijak extrémně přitažlivou oblast. 

Otázka proč mají muži rádi ženská prsa tedy zatím zůstává nevysvětlena, většina mužů se ale spokojí s ňadry samotnými a pátrat po původu jejich přitažlivosti nepovažují za nutné.

Témata:  ženy muži pohlavní styk prsa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy