Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory při přípravě Eurovize na Ukrajině. Kvůli rozpočtu odešlo 21 manažerů

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Kyjev - Přípravy na letošní ročník soutěže Eurovize na Ukrajině provází skandál v podobě konfliktu v organizačním týmu, který na protest proti dosazenému vedení opustilo 21 manažerů. Jádrem sporu se zřejmě stalo rozhodnutí zvětšit rozpočet soutěže z 22 na 29 milionů eur, což může zmenšit zisky ukrajinské televize a produkčních společností.

"Vzali nám naše pravomoci, jmenovali nového faktického šéfa soutěže, kterému svěřili naprostou kontrolu nad všemi aspekty Eurovize na Ukrajině," praví se v protestním kolektivním dopise, pod který se podepsali i dosavadní producenti soutěže.

Organizace Eurovize je neskutečně náročný podnik, uvedla BBC a dodala, že norská televize se kvůli organizaci Eurovize v roce 2010 zřekla přenosů z mistrovství světa ve fotbalu, protože si obě akce nemohla dovolit.

Na Ukrajině je vše ještě složitější. Kupříkladu rozhodnutí, ve kterém městě se Eurovize bude konat, se třikrát odkládalo, došlo dokonce na fámy, že by se soutěž mohla přenést do Ruska. A tři měsíce před akcí odešla hlavní část organizačního týmu. Nový tým se hájí, že kvůli zanedbání předchůdců si musí počínat jako "krizový management", a současně uklidňuje, že prý jde jen "o bouři ve sklenici vody".

"Soutěž se uskuteční. Evropská vysílací unie, která ji pořádá od roku 1956, má dost vlivu a prostředků, aby si to zajistila. Bude však zajímavé sledovat, jak blízko ke krachu to tentokrát dospěje," poznamenala BBC.

Finále soutěže Eurovize 2017 se odehraje 13. května v Kyjevě, kde tento týden začal prodej vstupenek. Organizátoři chtějí prodat 70.000 lístků na šest zkoušek, dvě semifinále a finále.

Ukrajina pořádá letošní ročník, protože loňské finále ve Stockholmu vyhrála ukrajinská zpěvačka Jamala (psávaná ve vlasti i jako Džamala) s písní o deportaci krymských Tatarů sovětským diktátorem Josifem Stalinem. Favorizovaný ruský účastník Sergej Lazarev skončil v soutěži až třetí.

Témata:  Ukrajina Eurovize 2017 Eurovize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy