Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná menstruace? Vědci odhalili znepokojivou souvislost mezi periodou a mrtvicí

Ženy, Ilustrační foto
Ženy, Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Japonští vědci z univerzity Tohoku se zaměřili na ženskou menstruaci a na to, jak může ovlivnit zdraví ženy. Dívky, které začínají menstruovat v raném dětství, jsou později vystaveny vyššímu riziku vzniku cévní mozkové příhody, naznačují závěry nové vědecké studie.

Výzkumníci odhalili, že u žen, kterým začala perioda ve věku 13 nebo méně, je asi 1,8 krát více pravděpodobné, že utrpí mrtvici v porovnání s těmi, kterým začala ve věku 15 let. Uvádí to server Sciece Daily s odkazem na výzkum nedávno zveřejněný v časopise Neuroepidemiology.

Důležité také je, kdy ženám začne menopauza. Pokud přestanou menstruovat ve věku 45 let nebo méně, je více pravděpodobné, že utrpí cerebrální infarkt v porovnání s ženami, které menopauzy dosáhly ve věku 50 let a více, uvádí se ve studii.

„Stále více důkazů naznačuje, že věk, ve které žena začne menstruovat a ve kterém její perioda přestane, působí jako faktor u mnoha nemocí. Pochopení tohoto vztahu - pokud je přímou příčinou, nebo pokud alespoň pomůže při predikci nemocí – by mohlo umožnit zdravotníkům vyvinout účinnější preventivní opatření,“ vysvětlují japonští vědci.

Tým z univerzity Tohoku studoval vztah mezi mrtvicí a menstruací na vzorku 1415 žen po menopauze ve venkovském městečku Ohasama mezi lety 1998 až 2010. Kromě začátku a konce menstruace vědci zvážili také další faktory, jako je výška, váha, srdeční choroby a vysoký krevní tlak.

Poté, co vzali tyto zkreslující činitele v úvahu, výzkumníci objevili statisticky významnou souvislost mezi rizikem mrtvice a začátkem první menstruace. Toto zjištění podporuje další studii, která zjistila, stejný trend mezi ženami středního věku ve Spojeném království.

Studie provedené u jiných skupin neobjevily žádný silný vztah mezi těmito jevy, vědci však zdůrazňují, že většina z těchto studií se zaměřila na vztah mezi první menstruací a úmrtností na mrtvici, a ne na pouhé riziko mrtvice.

„Na začátku první menstruace je spíše možné předpovědět výskyt cévní mozkové příhody, než úmrtnost způsobenou mrtvicí," uvádí k tomu profesor Takayoshi Ohkubo, jeden z vědců, kteří se na studii podíleli.

Nástup menstruace je ovlivněn genetikou, behaviorálními a socio-ekonomickými faktory, a dalšími věcmi. Za zajímavý koncept pak vědci označují snahy oddálit první menstruaci jako součást prevence mozkové mrtvice. Poukazují na to, že dívkám ve vyspělých zemích začínají jejich periody dříve.

„Nicméně, protože se studie vztahovala pouze ke konkrétnímu venkovskému obyvatelstvu, je zapotřebí další výzkum, aby byl ověřen závěr, že pozdější začátek menstruace bude účinným opatřením prevenci mrtvice,“ dodávají japonští vědci.

Témata:  ženy zdraví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy