reklama

Agentura AP dodává, že ačkoli mraky sopečného popela mohou způsobit narušení letového provozu, nedaleké letiště Catania bylo v úterý v běžném provozu. Úřady zatím nevydaly pro města, které jsou rozeseta na horských svazích, žádné varování.

Podle italské verze serveru The Local se láva začala valit v pondělí v asi 19:00. Lávové fontány se objevily u jihovýchodního kráteru. Vulkanologové popisují současné erupce jako strombolský typ.

Pro ten je typické, že je žhavá láva vymršťována vzhůru, ale obvykle padá zpět do kráteru, způsobené škody jsou tudíž malé. Podívaná na tento výbuch je z dostatečné vzdálenosti nejen bezpečná, ale i atraktivní, a proto bývá často sledována místními obyvateli, vědci i turisty.

To potvrzuje o italský Národní institut geofyziky a vulkanologie, podle kterého současné erupce nepředstavují nebezpečí pro osoby nebo majetek. 

Etna, zasazená mezi městy Messina a Catania, je v téměř konstantním stavu činnosti, což znamená, že se její tvar se mění častěji, než u je tomu u jiných sopek. Etna projevovala aktivitu už na začátku ledna. Úřady kvůli tomu tehdy evakuovaly některé školy v oblasti.