reklama

Myšlenku, že Ježíš na kříži nikdy nezemřel, najdete v koránu, posvátné knize muslimů, sepsané v sedmém století našeho letopočtu. Ahmadijští muslimové dokonce tvrdí, že Ježíš uprchl do Indie. Dodnes je v indickém Kašmíru v Shrinagaru svatyně, která údajně označuje místo jeho pohřbu.

Takzvaná „hypotéza mdlob“ se objevila už v 18. století, když historici začali zpochybňovat náboženství a snažili se hledat „logické odpovědi“. Biblický učenec a teolog Karl Friedrich Bahrdt v roce 1790 naznačil, že Ježíš mohl svou vlastní smrt nafilmovat. Někteří uznávaní vědci sice tuto takzvanou „teorii mdlob" zavrhli, ale v populární literatuře je to stále frekventované téma.

S tím, jak se v průběhu let zlepšily lékařské znalosti začali někteří odborníci uvažovat o tom, že se Ježíš zhroutil na kříži v důsledku únavy a později byl „oživen“.

Kardiolog Muhammad Hasan Masudul Nuri z Tahir Heart Institute už v roce 2012 na stránkách The Review of Religions Ježíšovým ukřižováním zabýval z lékařského pohledu. Díky tomu vysvětluje, jak je možné, aby Ježíš ukřižování přežil.

Lékař poukazuje na to, že před dvěma tisíci lety byla průměrná délka pobytu na kříži před smrtí asi tři dny. Ježíš na něm ale údajně strávil pouze šest hodin. Nuri také uvádí, že k ukřižování mělo dojít na Golgotě v pátek v poledne.

„Ježíš najednou hlasitě vydechl, sklonil hlavu a omdlel. Vojáci zlomili nohy dvěma zlodějům, ale ne Ježíši Kristovi, protože zaměnili jeho mdloby za smrt. Místo toho mu jeden z vojáků probodl hruď pěchotním kopí. S největší pravděpodobností zasáhl perikardiální dutinu, odkud vytekla krev a voda,“ vysvětluje.

Bible pak říká, že Ježíšovo tělo bylo předáno Josefa z Arimatie - jednomu z Kristových učedníků - který je pochoval spolu se svým společníkem Nikodémem. To byl podle Nuriho zprávy uznávaný fyzik. Právě on měl poznat, že je Ježíš živý.

Podle Nuriho se Nikodém nepokusil hojit rány, přestože věděl, že Ježíš přežil, protože „odtok krve a vody byl dobrý pro dýchání a prospěšný při obnově života". To je podle něj dobře známá praxe u pacientů se srdeční tamponádou (krvácením do perikardiální dutiny).

„Je zřejmé, že tíha historických a lékařských důkazů ukazuje, že Ježíš Kristus nezemřel na kříži, ale byl předán živý a pak byl léčen,“ uzavírá svou zprávu Nuri.