reklama

Syndrom chronické únavy, Chronic Fatigue Syndrome (CFS), je těžké někam zařadit. Není známý jeho původ a neexistuje test k jeho identifikaci. A vede k sociálnímu vyloučení.

Ve své dramatické formě, která vede k invaliditě, nejsou lidé schopni zvednout se z postele, jít do školy, pracovat nebo vyjít z bytu. "Pacienti často popisují nemoc jako vleklou infekci," vysvětluje ředitel oddělení onkologie na klinice v Avianu Umberto Tirelli.

Zdá se, že příznaky jsou takovéto: nespecifikovatelné bolesti v různých částech těla, zemdlenost, nateklé žlázy na krku a v podpaží, problémy se soustředěním. Určit diagnózu není jednoduché. Praktičtí lékaři CFS neuznávají, píše italský deník La Repubblica.

Mezi některými lékaři je rozšířeno přesvědčení, že jde o psychickou poruchu. "Když tyto pacienty vidímě, je jasné, že nejde o problém duše. Pacient s depresemi má všechny možnosti k tomu, aby byl aktivní, ale on po tom netouží. Pacient s CFS ale chce někam jít, studovat, mít normální sexuální život, ale nemá na to sílu," upozorňuje Tirelli.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu studovali vzorky krve od 45 osob trpících CFS. Analyzovali úroveň 612 chemických látek spojených s buněčným metabolismem a nalezli desítku metabolitů, které zřejmě byly přítomny v menší míře u všech pacientů a které, použity jako diagnostický test, zaručují přesnost vyšší než 90 procent. Jde o předběžné výsledky, které však umožnily další hypotézu: symptomy by mohly vycházet z anomální odpovědi organismu na stres, který pravděpodobně vede buňky ke zpomalení metabolismu.

"Nemoc má pravděpodobně celou škálu různých příčin. V posledních letech byly předloženy různé hypotézy," říká Tirelli. Jednou z nejrozšířenějších je ta, podle které je CFS spojen se špatnou funkcí imunitního systému. Syndrom se totiž často objevuje po nějaké infekci. Jsou i další faktory, které mohou syndrom spustit, jako je trauma, stres či alergie.