Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda JFK, 11. září, setkání s mimozemšťany. Američané nevěří oficiálním verzím některých incidentů

Obchody s mimozemšťany obklopují Roswell v Novém Mexiku - fotil: Justin Foulkes / Lonely Planet
Obchody s mimozemšťany obklopují Roswell v Novém Mexiku - fotil: Justin Foulkes / Lonely Planet
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Washington – Spojené státy jsou silně konspirativní společnost. Většina Američanů si například myslí, že vláda zamlčuje údaje o útocích z 11. září 2001. Ukazuje to průzkum, na který odkazuje server Huffington Post.

Velká část Američanů věří v to, co je obecně označováno jako „konspirační teorie“. Nejde přitom pouze o události z 11. září. Zhruba 40 procent obyvatel USA se domnívá, že vláda skrývá informace o mimozemšťanech nebo globálním oteplování.

Velké téma pro konspirační teoretiky je také atentát na Johna F. Kennedyho. Vědci poukazují na to, že právě tato myšlenka je hluboce zakořeněna v samotném kultuře obklopující jeho smrt – zabývá se jí totiž celá řada televizních pořadů, knih i filmů.

„Objevili jsme jasný důkaz, že Spojené státy jsou silně spikleneckou společností," říká autor studie Christopher Bader, sociolog z Chapman University v Kalifornii. „V odpovědích vidíme určitou míru paranoie. Vypovídá o tom fakt, že téměř jedna třetina respondentů věří, že vláda utajuje informace o „havárii Severní v Dakotě“, na kterou jsme se ptali. Tento incident jsme si ale úplně vymysleli,“ vysvětluje sociolog.

Vědci také tvrdí, že není úplně jasné, proč tolik se u tolika Američanů objevuje ten správný poměr víry a paranoie potřebné k tomu, aby věřili konspiračním teoriím. Dokázali ale identifikovat určité typy lidí, u kterých je více či méně pravděpodobné, že jim budou věřit.

Studie vychází z odpovědí reprezentativního vzorku 1511 Američanů starších 18 let. Výsledky ukázaly, že existuje velká část lidí, kteří nejen věří ve spiknutí kolem útoků z 11. září, ale také konspiracím kvůli rodnému listu prezidenta Baracka Obamy a původu viru AIDS.

O čem podle lidí vláda lže?

Útoky z 11. září: 54,3 procenta Atentát na JFK: 49,6 procenta Setkání s mimozemšťany: 42,6 procenta Globální oteplování: 42,1 procenta Plány na vybudování jedné světové vlády: 32,9 procent Obamův rodný list: 30,2 procenta Původ viru AIDS: 30,1 procenta Smrt Nejvyššího soudu soudce Antonina Scalia: 27,8 procenta Přistání na Měsíci: 24,2 procenta

Dřívější průzkumy zabývající se konspiračními teoriemi už ukázaly, že čím více lidí se podílí na udržování nějakého incidentu v tajnosti, tím vyšší je šance, že bude nakonec odhalen. Osoby, kteří věří konspiračním teoriím, jsou podle vědců spíše pesimističtí, méně důvěřiví lidí. Existuje u nich vyšší pravděpodobnost, že si například ze strachu pořídí pistoli.

Na základě výsledků průzkumu konspiračním teoriím nejčastěji věří bílý, zaměstnaný republikán s nižším příjmem, který je spojen s křesťanskou denominaci, ale nenavštěvuje bohoslužby příliš často. Konspirační teoretici mají tendenci být více pesimističtí ohledně blízké budoucnosti, mají strach z vlády a méně důvěřují jiným lidem v jejich životech,“ uvádí se ve studii.

Témata:  konspirační teorie USA 37145 John Fidgerald Kennedy mimozemšťané / UFO

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy