Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černé růži hrozí zánik, roste jen na jediném místě světa

Růže, ilustrační fotografie
Růže, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ankara - V Halfeti na jihovýchodě Turecka rostou růže, které vždy během léta ztmavnou až do černa. Těchto vzácných rostlin je velmi málo a hrozí jim zánik. Věci se proto pokoušejí o jejich záchranu pro další generace.

V roce 2000 byla tato obec kvůli výstavbě přehrady téměř celá zatopena. Její obyvatelé si cibulky vzácných růží vzali s sebou do nového města, které vzniklo jen asi 10 kilometrů od původní vesnice. Jaké bylo ale jejich překvapení, když se růže během léta z tmavě rudých nezměnily v černé.

V původní obci totiž měly černé růže, zvané též Arabské krásky či Arabské nevěsty, speciální složení půdy zavlažované vodou z řeky Eufrat.

Před zánikem zachránili vzácnou růži tím, že ji opět začali pěstovat ve sklenících co nejblíže původnímu místu. Tam se ale nedá pěstovat ve velkém množství.

"Chceme získat novou odrůdu karagül (černé růže) s odolnějšími vlastnostmi jejím křížením s jinými tmavě rudými druhy," uvedl Serhan Işikan, ředitel společnosti TAGEM, která v tamním okrese Şanliurfa pěstuje růže. Černé růže pak bude firma pěstovat ve sklenících, v nichž budou speciální podmínky řízeny počítačem.

Témata:  Turecko květiny příroda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy