Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

DNA a zubní plak neandrtálců odhalil mnohá tajemství. Znali naši předkové antibiotika?

Anthropos - Expozice o nejstarších dějinách osídlení Moravy i celého evropského kontinentu je tvořena 3 základními celky na jejichž tvorbě se podíleli naši přední vědečtí odborníci:
Anthropos - Expozice o nejstarších dějinách osídlení Moravy i celého evropského kontinentu je tvořena 3 základními celky na jejichž tvorbě se podíleli naši přední vědečtí odborníci: "Morava lovců a sběračů" a "Nejstarší umění Evropy" (autor scénáře M. Oliva) a "Paleolitické technologie" (autoři Z. a P. Nerudovi).
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington - Neandrtálci stále fascinují. Kromě věčného problému, jak naši předkové vymřeli, vědce zajímá také jejich jídelníček. Byl mnohem pestřejší, než se dosud myslelo. Je zde dokonce hypotéza, že neandrtálci používali antibiotika.

"Zubní plak pomáhá vědcům odhalit, co se dělo v ústech neandrtálců a jaké bakterie žily v jejich útrobách," uvedl spoluautor studie Alan Cooper, který na univerzitě v australské Adelaide vede centrum pro zkoumání pravěké DNA.

"Vědcům se díky genetickým testům podařilo s přesností určit druhy masa a hub, které do něj patřily," uvedl Cooper.

Neandrtálec, který před 42.000 lety žil na území dnešní Belgie, jedl ovce a nosorožce srstnaté. Neandrtálci, kteří žili před 50.000 lety na území dnešního Španělska, podle vědců maso nejedli. Nazvat je však vegetariány by prý bylo přehnané.

Kosterní pozůstatky nasvědčují tomu, že se mezi nimi vyskytoval kanibalismus. Nalezené pozůstatky dvou neandrtálců patřily ženě a náctiletému chlapci. Ten trpěl infekcí v ústech a jinými zraněními. Na jeho zubech byly odhaleny stopy topolu, který se později stal přísadou aspirinu, a plíseň, jež se podobala penicilinu.

"Primitivní penicilin byl pro nás překvapením," řekl Alan Cooper. "Zatím je moc brzy na to, abychom s jistotou řekli, že to neandrtálec používal jako antibiotikum, ale nutí nás to zamyslet se nad tím," dodal.

Témata:  neandrtálci vědci pravěk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy