Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je rakovina civilizační choroba? Vědci vyvrací známý mýtus

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Káhira - Rakovinu prostaty objevili vědci u 2200 let staré mumie. Podle odbornice z Americké univerzity v Káhiře (AUC) jde o druhý nejstarší známý případ tohoto druhu rakoviny. Nález prý ukazuje, že nemoc nezpůsobilo prostředí, ale genetické faktory. Právě otázka vlivu prostředí a genetiky hraje významnou roli pro porozumění nemoci. Informovala o tom agentura AP.

Vědecký tým zkoumal mumii dva roky. Podle profesorky Salimy Ikramové, která byla členkou vědecké skupiny, šlo o tělo asi čtyřicetiletého muže. "Životní podmínky ve starověku byly zcela jiné. Neexistovaly látky znečišťující prostředí nebo modifikované potraviny, což nás vede k závěrům, že tato nemoc není nutně spojena pouze s průmyslovými faktory," řekla podle AP. 

Rakovina prostaty je v západním světě druhým nejčastějším nádorem. Každý rok lékaři v Evropě odhalí 382.000 nových případů. V Česku na toto onemocnění ročně umírá kolem 1350 mužů. Nejstarší známý případ rakoviny prostaty byl podle AUC nalezen na 2700 let staré kostře krále v Rusku.

Témata:  rakovina vědci lékaři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy