Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci jsou v šoku: Rosnička z Amazonie fluoreskuje, možná jde o formu komunikace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Buenos Aires - Argentinští vědci objevili prvního fluoreskujícího obojživelníka na světě. Jedná se o rosničku žijící v deštném pralese, která je schopna absorbovat a poté vyzařovat světlo. Zatím se ale neví, k čemu přesně tento jev využívá.

Rosnička tečkovaná se za normálního světla zdá světle zelená s načervenalými skvrnkami. Při UV záření ale zeleně fluoreskuje. "Kvůli jinému výzkumu jsme museli osvítit tkáně rosničky UV zářením a přitom jsme zjistili, že žába fluoreskuje," popsal náhodný objev jeho spoluautor Julián Faivovich z muzea přírodních věd Bernardina Rivadavii v Buenos Aires.

"Jde o jiný druh fluorescence, než která je známa u některých obratlovců, kteří k tomu obvykle využívají fluorescenční protein," uvedla María Lagoriová z univerzity v Buenos Aires a spoluautorka objevu. Tato rosnička používá kombinaci látek z lymfatických a kožních žláz.

"Je možné, že to hraje nějakou roli v komunikaci," domnívá se David Blackburn z Floridské univerzity.

Kromě fluorescence existuje v přírodě také takzvaná bioluminiscence, kterou umí některé organismy - například světlušky, medúzy, některé houby a také několik druhů hlubinných ryb. Ty úmyslně vyzařují světlo díky enzymu luciferáza a dokážou ho "vypnout". Naproti tomu fluoreskující organismy přestanou vyzařovat světlo velmi rychle (během nanosekund) po odstranění zdroje záření.

Témata:  vědci zvířata Amazonský prales příroda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy