Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odkud skutečně pochází američtí indiáni? Zkoumání jejich DNA odhalilo zajímavé věci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

New York - Původní obyvatelé severní Ameriky před desítkami tisíc let žili na území dnešního Altajského kraje, oblasti při hranicích Ruské federace s Kazachstánem, Mongolskem a Čínou. Podle amerického odborného čaopisu American Journal of Human Genetics to potvrdila analýza DNA, kterou provedli vědci Pennsylvánské univerzity v USA.

Sibiřské kořeny amerických indiánů hledali vědci už dříve, ale přesvědčivý důkaz o přesné lokalitě se podle expertů podařilo nalézt až nyní. Přinesla ho genetická analýza pozůstatků lidí, kteří na území Altaje žili před 20.000 až 25.000 lety.

Její srovnání s DNA amerických indiánů vědce utvrdilo v přesvědčení, že původní vlast indiánských kmenů je právě na jižní Sibiři.

O tom, že indiáni pocházejí z Předního východu, se uvažuje už desítky a možná i stovky let. Nejčastěji se v souvislosti s nimi hovoří o Indii, protože jsou Indům podobní a navíc mají podobný název.Už když v roce 1519 španělší kolonizátoři a dobyvatelé nalezli v Americe indiánskou kulturu, povšimli si, že tamní stavby vykazují podobné rysy jako ty z Předního východu.

"Naši otcové se nenarodili tady, nýbrž sem dorazili ze vzdálené země, jež se nazývá Atzlan," řekl prý tehdy aztécký náčelník dobyvateli Hernandu Cortézovi.

Témata:  DNA vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy