reklama

Na světě neexistuje člověk, který by měl vždy jen dobrou náladu. I největší optimista se čas od času vzbudí s pocitem, že to nestojí za nic. Takže nebojte, nejste v tom sami. Jak se špatnou náladou zatočit?

My lidé máme jednu věc společnou. Chceme být šťastni. Byť možná každého učiní šťastným něco jiného, máme stejný cíl. Nálada je stav mysli, na který má vliv řada věcí. Jak jste se vyspali, jaké je venku počasí, co vás ten den čeká, v jaké životní situaci se nacházíte a podobně. A každý se občas cítí špatně. To je naprosto normální a přirozené. Zkuste proto vždy, když vás přepadnou chmury myslet na to, co právě vás dovede ke štěstí. 

Velkým nepřítelem bývá budík. Zvoní vždy v ten nejhorší okamžik, no není to pravda? Většina lidí po zazvonění budíku dál leží v posteli, choulí se do peřin a myslí na všechny ty otravné věci, které je dnes čekají. A to je to nejhorší. Už dopředu si vnuknete domněnku, že den, který vás čeká nebude stát za nic. Co když to ale není pravda a čekají vás samé hezké věci?

Tak takhle tedy ne! Jakmile budík zazvoní, vylezte z postele a prostě si nedovolte utápět se v negativních myšlenkách. Zastrčte je do pomyslného šuplíku a ihned je nahraďte hezkým pocitem nebo milou myšlenkou. Vyvětrejte si, dýchejte čerstvý vzduch, protáhněte se, roztáhněte závěsy a pusťte do ložnice (i do svého života) světlo! Usmějte se na sebe do zrcadla, udělejte si výbornou snídani a hurá do světa!

Na cestu do práce nebo prostě kamkoli kam musíte, si pusťte svou oblíbenou muziku! Hudba a nálada jsou spolu úzce propojeny. 

Nezapomínejte na to, že každý den se stane něco příjemného. Opravdu! Vyjde slunce, někdo vám dá přednost na přechodu, dáte si chutný oběd, večer si napustíte relaxační vanu, políbíte své děti. A to že není krásné? Je! Co víc si přát? Bohužel lidé těmhle hezkým věcem nevěnují dostatek pozornosti, naopak se soustředí na všechny ty každodenní problémy a starosti. Ale víte přece jak funguje síla myšlenky. Na co myslíte, to si do svého života přitáhnete.

Opravdu každý může být spokojený! Každičký obyvatel naší krásné planety. Cesta k pozitivnímu životu není složitá! Stačí jen obrátit své myšlení a od všeho čekat jen to nejlepší. Zapomeňte na to, co mám říkali doma, když jsme byli malé děti. "Netěš se, nedopadne to", "nechval dne před večerem", "radši se na to neupínej". Hlouposti! Těšte se ze všeho a neustále! Život najednou dostane zcela jiný rozměr.

A přidáte-li k tomu všemu ještě špetku vděčnosti (za to, že máte práci, do které teď jdete, nebo za to, že jsou vaše děti zdravé a právě vyvádí nějakou lotrovinu), máte v podstatě vyhráno.

Smějte se! Vždyť smích je lék! Každý den si udělejte alespoň minimum času čistě jen na zábavu, při níž se určitě zasmějete. Přečtěte si humornou knihu, pusťte si komedii, zlechtejte partnera. Cokoliv! Smích totiž snižuje napětí, zlepšuje imunitní systém a dokonce zmírňuje i bolest. 

A celý recept na dobrou náladu zakončete pomoci bližnímu svému, jak praví Bible. Nemusíte být zrovna dobrovolníkem v centru pro bezdomovce, ani nemusíte odevzdávat půlku svého výdělku nějaké charitě. O tom to není! Namátkově ale konejte dobré skutky. Pomozte staré dámě s těžkou taškou, darujte krev, podržte dveře mamince s kočárkem. Minimum je v tomto případě vlastně maximum.