Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temná historie: Nacisté zřídili v Buchenwaldu nevěstinec. Ženy si mohly vybrat prostituci, nebo smrt

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Weimar - Aby se zvýšila pracovní motivace vězňů nasazených ve zbrojařské výrobě, nechala zločinecká nacistická organizace SS v roce 1943 zřídit v koncentračním táboře Buchenwald nevěstinec.

Vybrané vězenkyně v něm musely být pod hrozbou smrti k dispozici zákazníkům z řad esesmany privilegovaných koncentráčníků.

V roce 1978 napsali v tehdejší Německé demokratické republice členové společnosti někdejších vězňů z Buchenwaldu několikastránkový rukopis, v němž nastínili svůj pohled na toto hodně choulostivé téma z časů Hitlerovy vlády v Německu.

Dokument však komunistický režim v NDR prohlásil za tajný a nebyl zveřejněn, píše internetový portál tlz.de.

Sex pro prominenty "Písemnost byla přístupná pouze úzké skupině vybraných lidí," říká Sabine Steinová, správkyně archivu bývalého koncentráku v Buchenwaldu. Ten byl totiž vedením východní části Německa vydáván za příklad hrdinného komunistického odporu vůči nacistickému barbarství. A vize privilegovaných vězňů, kterým bylo dopřáno navštěvovat táborový bordel, byla pro režim v NDR nežádoucí.

Protože se však stále více návštěvníků památníku v Buchenwaldu na toto téma dotazovalo a odborný časopis se zaměřením na historii Zeitschrift für Geschichtswissenschaft se začal věnovat osudům žen donucených v Buchenwaldu k prostituci, muselo vedení NDR na toto téma koncem sedmdesátých let minulého století přece jen reagovat.

Přistoupilo k němu ovšem obvyklým způsobem, dobře známým i u nás v časech ČSSR. Dokumenty byly zpřístupněny k probádání pouze určitým "spolehlivým" lidem. A to s odůvodněním "…aby bylo možno správně reagovat na možné nečekané dotazy".

Současně ovšem byl vydán důvěrný pokyn, aby se v budoucnu o tématu "vykřičeného domu" v Buchenwaldu v NDR nehovořilo.

Témata:  koncentrační tábory koncentrační tábor Buchenwald II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy